Sea of Love

In Dreams van Roy Orbinson zou nooit meer hetzelfde klinken nadat David Lynch het nummer gebruikte in Blue Velvet. Ook de zoetgevooisde stem van Phil Phillips in Sea of Love uit 1959 (`Come with me / to the sea') begint te barsten dankzij de gelijknamige thriller, waarin het liedje de favoriet is van de moordenaar.

Al Pacino onderzoekt in Sea of love de moord op drie vrouwenverslinders, die allen een contactadvertentie in de krant hebben gezet, en vermoedelijk naar de andere wereld zijn geholpen door een wraakzuchtige scharrel. Door zelf een advertentie te plaatsen, hopen Pacino en collega John Goodman de vrouw in de kraag te grijpen. In een hilarische scène bedenken vier stoere politiemannen een gedicht dat die advertentie het nodige gewicht moet geven; na vele bonkige seksgrappen komt er uiteindelijk te staan: `Ik ben alleen, in mezelf verzonken, als een hut in de bossen'.

Pacino lacht al die eenzame stakkers, die simpelweg verlangen naar een lach en een streling, publiekelijk uit, maar is ondertussen zelf doodongelukkig. Hij begint een moeizame, paranoïde relatie met een van de vrouwen die op de advertentie reageert (Ellen Barkin in een flitsend rood leren jack), en die dus mogelijk de moordenaar is. De getapte, gepantserde politieman die midden in de nacht dronken zijn ex-vrouw belt om te vertellen dat hij blindedarmontsteking heeft, is een vertrouwd personage in films, maar Pacino geeft zoals vaker zijn personage zo'n grote tragiek mee, dat die clichés bij toverslag verdwijnen. Alleen de zogenaamd sexy scènes tussen Pacino en Barkin (luxaflexen, regen op de ramen en een saxofoon), blinken uit in sleetsheid.

Als vanouds bedient Pacino zich van oneliners die het ,,Gotta be sharp, on the edge, where I gotta be'' (bekrachtigd met drie vingerknippen) uit de film Heat naar de kroon steken: ,,I'm hell on wheels, once you get to know me, honey''. Doordat Pacino zijn politieman zo getergd neerzet, wordt deze borstklopperij op den duur triest, en zijn midlifecrisis is dan ook het eigenlijke onderwerp van de film.

Zijn zee van liefde lijkt opgedroogd, en Tom Waits, die het nummer aan het eind van de film nogmaals zingt maar dan aanzienlijk krakeriger, ontneemt het liedje voorgoed de onschuld.

Sea of Love (Harold Becker, 1989, VS), SBS6, 20.30-22.35u.

    • Mariska Graveland