Rel over ontslagen bij Rwanda-tribunaal

De hoogste aanklager van het internationale Rwanda-tribunaal, Carla Del Ponte, is vorig jaar beschuldigd van racisme omdat ze de arbeidscontracten van zeven aanklagers niet wilde verlengen. Dit blijkt uit een naar de media uitgelekte brief van Del Ponte, waarin ze haar beslissing toelicht.

Aanklaagster Del Ponte liet vorig jaar weten de arbeidscontracten van zeven hoge aanklagers – zes Afrikanen en één Indiër – niet te verlengen omdat zij ,,niet geschikt' zouden zijn voor hun taak. De meeste contracten lopen af aan het einde van deze maand. De aanklagers tekenden bezwaar aan bij de hoofdgriffier van het tribunaal, de Nigeriaan Agwu Okali, en bij VN-secretaris-generaal Kofi Annan. Volgens de zeven was Del Ponte's beslissing ingegeven door racisme. Zij zou ,,op een racistische en partijdige wijze' beleid voeren.

Op 22 november lichtte Del Ponte haar besluit toe in een brief aan Okali. Daarin schrijft zij dat de betreffende personen ,,niet geschikt [zijn] om hun taken van hoge aanklager op internationaal niveau uit te voeren'. Ook stelt zij dat de beschuldiging van racisme de juistheid van haar beslissing onderstreept. ,,Het memorandum is symptomatisch voor de professionele incompetentie van iedere ondertekenaar. (..) In plaats van hun energie te richten op de doeleinden van de internationale rechtspraak, zijn ze volledig in beslag genomen door hun beperkte eigenbelang', schrijft Del Ponte. Het Rwanda-tribunaal heeft ongeveer 150 aanklagers en onderzoekers in dienst.

De aanklagers zijn niet de enigen wier contract niet is verlengd. Hoofdgriffier Okali zelf werd in februari vervangen wegens zijn slechte arbeidsverhouding met rechter Navanethem Pillay. Tweede hoogste aanklager Bernard Muna stapt aan het einde van de maand op. Een woordvoerder van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag, dat ook onder de verantwoordelijkheid van Del Ponte valt, heeft de beschulding ,,stom' genoemd. ,,Het is makkelijk om te zeggen dat je contract niet is verlengd wegens je afkomst', aldus de woordvoerder.