Peking, Toronto en Parijs kandidaat voor Spelen 2008

Peking, Parijs en Toronto maken de meeste kans om de Olympische Spelen in 2008 te mogen organiseren. Dat heeft de onderzoekscommissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gisteren in Lausanne bekend gemaakt. De drie kandidaatsteden werden door de onderzoekscommissie in haar evaluatierapport als ,,uitstekend'' beoordeeld, waardoor de andere kandidaten, Istanbul en Osaka, buitenspel werden gezet.

Op advies van de ethische commissie schorste het IOC gisteren de Indonesiër Muhammad `Bob' Hasan voorlopig als lid. Hasan, die sinds 1994 IOC-lid was, is in Indonesië veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar wegens corruptie tijdens het regime van oud-president Soeharto. Op 13 juli beslist het IOC op het congres in Moskou over definitieve maatregelen tegen Hasan.

Op dat congres, waar de opvolger van IOC-voorzitter Juan Antonio Samaranch wordt gekozen, zal het IOC de stad voor de Spelen van 2008 aanwijzen. Osaka en Istanbul zijn niet langer in de race omdat het IOC twijfelt aan de financiële draagkracht van deze steden, zo blijkt uit het evaluatierapport. Het rapport meldt verder dat ,,politieke factoren geen rol spelen'' in de selectie van de gastheer van de Spelen. Tot opluchting van China, dat zijn kandidatuur bedreigd zag wegens de mensenrechtenkwestie.

Behalve bij het hoofdkantoor van het IOC in Lausanne werd gisteren ook in New Delhi gedemonstreerd tegen de kandidatuur van Peking. Afgevaardigden van Tibetaanse organisaties protesteerden tegen de Chinese onderdrukking van hun `land' sinds 1950. ,,Geen Olympische Spelen in China voordat Tibet vrij is'', luidde de tekst van een spandoek bij de demonstratie in Lausanne.

Chinese sportofficials lieten gisteren weten dat Taiwan eventueel delen van de Spelen zou kunnen organiseren, indien Peking wordt verkozen tot de Olympische stad van 2008. China hoopte zo de opinie binnen het IOC positief te stemmen. Taiwan – een andere gevoelige politieke kwestie voor China – wordt door Peking beschouwd als een opstandige provincie.

Ondanks het protest tegen de kandidaatstelling van Peking heeft China nog altijd goede kans de Spelen voor het eerst te organiseren. ,,We denken dat de Spelen voor Peking een unieke betekenis kunnen hebben, net als voor de sport in het algemeen. We zijn ervan overtuigd dat de stad voortreffelijke Spelen zou kunnen organiseren'', oordeelde de commissie in haar evaluatierapport.

Het Nederlandse IOC-lid Hein Verbruggen zei vertrouwen te hebben in zowel Peking als Parijs en Toronto. ,,De kleine tekorten die de steden nu nog hebben, kunnen ze gemakkelijk voor 2008 oplossen. Ze liggen min of meer gelijk.''

Het IOC gaat vanaf 2008 zelf de televisiebeelden produceren. Tot die tijd leveren televisiemaatschappijen in opdracht van het organisatiecomité de beelden, zoals ook in het verleden gebruikelijk was.