Mystieke golffilm

In Robert Redfords mystieke golffilm over traumaverwerking en het (her)vinden van jezelf The Legend of Bagger Vance zit een aantal wijze lessen. Die lessen gaan niet veel verder dan die in de kungfu-film Enter the Dragon (1973) waarin Bruce Lee oreert: ,,Don't think, feel!'' Dit citaat wordt letterlijk herhaald en aangevuld met: ,,A man's grip on his club is like his grip on life.'' Op zichzelf is dit niet zo erg. Erger is de neiging van Redford de diepzinnige teksten op alle fronten te onderstrepen. Muziek die aanzwelt, de verteller die benadrukt hoeveel hij ervan leerde, en een shot dat er nog prachtiger uitziet dan het vorige; subtiel is Redford allerminst te noemen. Nog erger is de rol van Will Smith die de toorn wekte van de zwarte filmmaker Spike Lee. Lee noemde de film gekscherend `Driving Mr. Damon', een verwijzing naar Driving Miss Daisy waarin de zwarte acteur Morgan Freeman als chauffeur (een dienende rol) wijze lessen gaf aan de blanke bejaarde Jessica Tandy. Belangrijkste punt van Lee: hoe kan een zwarte man in een zuidelijke staat anno 1931 caddy zijn. Lynchpartijen waren waarschijnlijker geweest. Ter verdediging van Redford en scenarist Jeremy Leven kan worden aangevoerd dat de film niet beoogt realistisch te zijn. De mythische proporties worden bewust nagestreefd, en de rol van Smith kan dan ook metafysischer worden geïnterpreteerd. Hij is niet van vlees en bloed, maar een geestverschijning. Dit maakt de kritiek op de film echter niet minder.

The Legend of Bagger Vance. Regie: Robert Redford. Met: Matt Damon, Will Smith, Charlize Theron, Bruce McGill, Joel Gretsch, J. Michael Moncrief, Lane Smith. In: 15 theaters.