Mummie hebzucht

Het blockbusterseizoen is met The Mummy Returns geopend. Aan de vooravond van de zomer brengt elke grote Amerikaanse studio traditiegetrouw zijn grote publieksfilm uit, een film gemaakt met een immens budget waarvan het merendeel opgaat aan special effects. Binnenkort komen Pearl Harbor en de Lara Croft film Tomb Raider, als opwarmertje is nu alvast The Mummy Returns in 104 bioscopen te zien. Deze film volgt op de kop af twee jaar nadat The Mummy de wereld veroverde. Niet alleen keert de mummie terug, ook de cast en crew doen hun rollen nog eens dunnetjes over. Om toch aan te geven dat er iets veranderd is, speelt de film acht jaar later en hebben hoofdrolspelers Rick (Brendan Fraser) en Evelyn (Rachel Weisz) een wijsneuzerig zoontje Alex (Freddie Boath) gekregen. Door Alex een vrij grote rol in de film te laten spelen boren de makers een nog groter publiek aan: van zes tot zestien jaar in plaats van twaalf tot zestien.

The Mummy Returns wijkt vrijwel niet af van de vorige film, die losjes was gebaseerd op de klassieker van Karl Freund uit 1932. De film heeft dezelfde geel/bruintint, dezelfde vermoeiende relativerende humor à la ,,I know what happens next, I've been here before'', dezelfde tegenstanders, een doordenderende geluidsband, en zelfs een herhaling van een aantal special effects, zoals Imhoteps gelaat (Arnold Vosloo) dat zichtbaar wordt in de door hem veroorzaakte storm. Een belangrijk impliciet thema past de film dan ook als een handschoen: hebzucht.

The Mummy Returns. Regie: Stephen Sommers. Met: Brendan Fraser, Rachel Weisz, John Hannah, Arnold Vosloo, Oded Fehr, Patricia Velasquez, Freddie Boath. In: 104 theaters.