Moord journalist Kiev `niet-politiek'

De kritische Oekraïense journalist Georgi Gongadze, wiens gewelddadige dood vorig jaar een ernstige politieke crisis veroorzaakte, is volgens de regering in Kiev vermoord door criminelen, die inmiddels zelf zouden zijn vermoord.

Minister van Binnenlandse Zaken Joeri Smirnov zei gisteren dat de moordzaak-Gongadze is opgelost. Het ging, aldus Smirnov, om een spontane misdaad van criminelen zonder politieke motieven. ,,Als minister beschouw ik deze misdaad als opgelost. De twee daders zijn dood. Niemand heeft de moord georganiseerd. Het was een spontane gebeurtenis', aldus de minister. Bij de lijken van de daders zou een kaart zijn gevonden waarop de plek stond aangegeven waar Gongadze's lijk was verborgen. De daders van de moord op de daders van de moord op Gongadze zitten gevangen, zo voegde Smirnov hier nog aan toe.

Georgi Gongadze stond bekend als een specialist in het onthullen van corruptie en fraude binnen de overheid. Hij verdween in september vorig jaar spoorloos. In november werd een onthoofd en verminkt lijk gevonden in de bossen bij Kiev. Inmiddels is met zekerheid vastgesteld dat het om het lijk van Gongadze ging.

Na de moord bracht een oud-lijfwacht van president Leonid Koetsjma geluidsbanden in omloop, die zou bewijzen dat Koetsjma opdracht gaf Gongadze te doden. Die onthulling was aanleiding tot talrijke, dagelijkse protestmanifestaties tegen Koetsjma.

De lezing van Smirnov wordt niet geloofd door Gongadze's familie en door hun advocaten. Een van hen, Andrej Fedoer, zei gisteren: ,,Ik heb een simpele vraag aan de minister: hoe hebben de twee moordenaars die inmiddels zelf zijn vermoord het verhaal van de moord [op Gongadze] kunnen vertellen?' Fedoer zei dat de onderzoeksrechter in de zaak-Gongadze nog niets weet van de twee daders. ,,Hij zei dat hij geen informatie had over het feit dat de zaak is opgelost. Ik heb in hem meer vertrouwen [dan in de minister]', aldus de advocaat. ,,Niet het ministerie beslist wie schuldig is maar de rechtbank.'