Met stamboom

De topman van advocatenkantoor Whitaker, Allan & Chauncey stuurt een uitnodiging voor een tuinfeest in Tervuren, nabij Brussel en het moet vooral informeel en relaxed zijn. Ontspannen kleding, dat verzoek zet de zenuwen van de relaties, partners, werknemers en stagiaires op scherp.

Wat doe je aan? Eigen fantasie is gevaarlijk. Alleen de stropdas afdoen en de rest hetzelfde laten, naar het voorbeeld van Felix Rottenberg, is nog te plechtig. Het pak moet uit. Na lang zoeken in de klerenkast kan een gast besluiten tot een stoute, rode katoenen broek, weliswaar met een strakke vouw erin gestreken, open roze overhemd en een beige jasje met groen, witgeaderd pochet. Dat droeg Prins Constantijn in de tuin van Huis ten Bosch tijdens zijn interview over het huwelijk gisteren. Laurentien had een lichtgelige broekpak-combi, waarmee ik haar als internationaal communicatie-adviseur snel, efficiënt en met de gepaste dosis informaliteit door zo'n tuin zie wervelen van relatie naar klant, naar kennis. ,,Je bent te inhalig'', glimlachte Prins Constantijn tegen haar toen ze eruit had geflapt dat ze drie kinderen wilde. Dat vond ik een zeldzaam eerlijk moment en ik vraag me af of een scherpere interviewster dan Maartje van Weegen er meer uit had kunnen halen. Een rake vraag kan geïnterviewden laten dichtslaan. Het gesprek was relaxter dan het interview van Paul Witteman met kroonprins Willem-Alexander. Er hangt minder van af. Constantijn zei dat het wel heel raar moet lopen voor hij troonopvolger wordt. Dus heeft hij nauwelijks een officiële functie. Zo'n NOS-interview is er meer voor het amusement. Toch kan ik daar geen bezwaar tegen hebben, want ja, de kijkers willen het nu eenmaal zien en in de monarchie is al het persoonlijke politiek. Hoewel ik er niet zomaar uit mezelf naar zou kijken, raakte ik gisteren toch geïnteresseerd, net als al die vertederde mensen die behoefte hebben aan medegevoel met een nationale familie. Het koningshuis en de NOS kunnen er hun voordeel mee doen. Een eeuwenlang verhaal dat Endemol nooit kan produceren. Big Brother met stamboom.

Die aandacht is kennelijk niet lastig voor het koningshuis, want Constantijn en Laurentien genieten er duidelijk van, net als al de gasten van Big Brother. Willem-Alexander had bij de aankondiging van zijn verloving al galant gezegd dat hij de aandacht niet wilde afleiden van het huwelijk van zijn broer. Constantijn vond het van zijn kant weer ,,fantastisch'' dat Willem-Alexander en Máxima samen aandacht krijgen.

Zuinig vond ik de opmerking van PvdA-Kamerlid Rehwinkel in Nova dat hij zeventien leden van het koningshuis te veel vond voor de ministeriële verantwoordelijkheid. De eerste de beste soap heeft meer deelnemers. Dat ze door onhandigheid een minister ten val kunnen brengen, maakt het juist spannend. Mensen kijken ook voor de blessures.

Het programma van gisteren bood een aardig inkijkje in de wereld van Peter Stuyvesant. Uit het voorfilmpje blijkt dat Laurentien een groot deel van haar leven in het buitenland heeft gewoond. Internationale school in Brussel, Franse privéschool in Japan, niet altijd leuk voor kinderen, dat reizen. Later journalistiek aan de universiteit van Berkeley, werken voor CNN. Ook in Londen heeft ze gestudeerd. En daar gaan ze nu weer heen. Je stelt je de internationale kringen voor, al die talen en accenten door elkaar, goedgemanierde, nette mensen die overal in de beste tuinen zijn geweest. Dan is internationaal communicatie-adviseur een logische vervolgstap. Geprivatiseerde diplomatie. Helaas vroeg Van Weegen niet naar haar lobby voor tabaksfabrikanten. Was dat afspraak? Je weet maar nooit. Laurentien wist de vraag over de meer republikeinse gezindheid van haar vader handig te ontwijken. Ze had een goede band met haar vader, terwijl hij toch zijn eigen mening had. In een democratie kan dat, vond ze. Dan had ik ook haar mening willen weten. Maar ze vonden een persoonlijk interview al gevaarlijk genoeg.

    • Maarten Huygen