Matte reactie van beurzen op renteverlaging

De Amsterdamse AEX-index reageerde vanochtend nauwelijks op de renteverlaging in de Verenigde Staten. De AEX leverde 1,5 procent in en stond rond het middaguur op 581 punten.

Met name de technologiefondsen maakten koersverliezen door. Gisteren sloot de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq met een plus van 0,2 procent. In Amsterdam werkte die ontwikkeling niet door. Zo verloor ASM Lithography 2,9 procent en leverde Philips zelfs 3,8 procent in.

Telecomfondsen als Versatel en KPN boekten ook verliezen van meer dan 2,5 procent. Toch verloren niet alle fondsen op het Damrak vanochtend. KPNQwest en UPC wonnen beide, het laatste fonds zelfs met 3,3 procent.

Door concerns als uitgevers Wolters Kluwer en VNU, en ook detailhandelsconcern Ahold, werden lichte winsten geboekt. Ahold maakte gisteren stijgende omzetcijfers bekend en kwam daarmee tegemoet aan de verwachtingen van de analisten. De omzet van Ahold groeit met name in de Verenigde Staten. Ahold-dochter Schuitema, onder meer eigenaar van de C1000-supermarkten, maakte vanochtend bekend dat de nettowinst met 20,2 procent was gestegen tot 8,1 miljoen euro.

Ook Numico zit al een paar dagen in de lift. Het voedingssupplementenconcern zette zichzelf begin deze week in de etalage als overnamepartner. Het aandeel Numico steeg vanochtend met 1,8 procent naar 47,00 euro.

Ook de andere Europese beurzen reageerden in mineur op de Amerikaanse renteverlaging. Van de grootste Europese beursgraadmeters maakte de CAC-index in Parijs het grootste verlies door: de CAC ging met 1,9 procent onderuit naar 5.440 punten. Op de Franse beurs verloor vooral producent van telefoononderdelen Alcatel. Franse media berichtten over het Alcatel-kabelonderdeel Nexans dat met een beursgang op 13 juni verkocht schijnt te worden.

In Frankfurt ontstond vanochtend ophef over de schorsing van de directeur van Clearstream, het bedrijf dat beursorders in het financiële hart van Duitsland afwikkelt. Tegen directeur André Lussi van het concern loopt in Luxemburg een justitieel onderzoek wegens beschuldigingen van het witwassen van geld door Clearstream. De affaire heeft Deutsche Börse, de beursexploitant in Frankfurt, in grote verlegenheid gebracht. De effectenbeurs zou daarom uit zijn op volledige controle van Clearstream. Nu heeft Deutsche Börse 50 procent van de aandelen in handen.

De DAX-index in Frankfurt daalde vanochtend met 1,8 procent naar 5.963 punten. Vooral Degussa, Duitsland grootste gespecialiseerde chemieproducent, ging met 3 procent onderuit.

In Londen daalde de FTSE-index, afgezet tegen andere grote Europese beurzen, licht met 0,9 procent naar 5.792 punten. Bijna in alle sectoren waren de verliezen voelbaar. Excessief waren de koersdalingen echter niet in Londen.

De effectenbeurzen in Azië hebben het besluit van de Fed om opnieuw de rente te verlagen slecht ontvangen. De teleurstelling was vooral groot omdat de beurzen in New York niet opgetogen op het rentenieuws reageerden.Op de beurs in Tokio daalde de Nikkei-index met 2,6 procent tot 13.694 punten. Met name de technologie-aandelen duikelden op de Japanse beurs.