Justitie VS treedt op tegen `bigamist' Tom Green

In de Amerikaanse staat Utah staat sinds gisteren de mormoon Tom Green (52) terecht wegens `bigamie' en weigering alimentatie te betalen. Green heeft 29 kinderen van vijf vrouwen met wie hij samenwoont in reeks stacaravans midden in de woestijn. Hem hangen 25 jaar gevangenisstraf en een boete van 25.000 dollar boven het hoofd. In een aparte procedure zal hij nog terecht moeten staan wegens kinderverkrachting op grond van zijn huwelijk met een destijds 13-jarige echtgenote. De straf daarvoor is maximaal levenslang.

Green heeft verklaard dat hij het mormoonse geloof aanhangt zoals dat werd gepraktiseerd voordat dit kerkgenootschap in 1896 de polygamie afschafte. Dat gebeurde omdat de federale regering in Washington dat als voorwaarde stelde voor de erkenning van de staat Utah. Desondanks zijn er nog veel mormonen die met meerdere vrouwen samenleven en doorgaans wordt dit door de vingers gezien. Maar Tom Green begon twee jaar geleden met hun uitdragen van zijn overtuiging in praatprogramma's op televisie zoals de `Jerry Springer Show' en `Dateline'. Openbaar aanklager David Leavitt zei dat Green zonder al die optredens ontsnapt zou zijn aan zijn aandacht. In Utah's wildernis leven naar schatting zo'n 30.000 andere praktiserende bigamisten.

Tijdens het proces gisteren bleek dat Green steeds officieel echtscheiding aanvroeg voordat hij een nieuwe vrouw huwde. Echtgenote Linda Green, die zichzelf aanduidde als de `president-directeur' van de vrouwen, verklaarde dat zij en haar man van mening zijn dat de staat geen onderdeel uitmaakt van hun huwelijk: ,,Dat is iets tusen man, vrouw en God.'

Volgens de aanklagers handelde Green in het geheel niet uit ,,nobele motieven' maar volgens een plan om de sociale uitkeringen van zijn ex-vrouwen te incasseren.

Volgens Greens advocaat onderhoudt zijn cliënt een spirituele verhouding met al zijn vrouwen. De vrouwen zouden uit eigen vrije wil bij hem wonen.