HET ZONNETJE IN HUIS (3/4)

Een belangrijke reden waarom de acht jaar oude RTL-comedyserie Het zonnetje in huis de laatste twee seizoenen zo goed loopt, is, volgens de medewerkers, de komst van regisseur Hans de Korte, die tevens programma-manager comedy is bij producent Endemol. De Korte (op de foto tussen Martine Bijl en John Kraaijkamp sr.) is degene die de grove komische effecten afschafte: struikelen, gekke bekken van John Kraaijkamp sr., en het te erg op de punchline spelen. De humor moet nu volledig uit de situatie komen.

Volgens schrijver Ger Apeldoorn is de regisseur ook degene die de tekst zijn werk laat doen. Verder zou De Korte de eerste regisseur zijn die de spelregie van de bijrollen meer aandacht geeft, wat het algemene peil van de serie opkrikt.

De Korte: ,,Twee jaar geleden zou de serie eigenlijk al afgelopen zijn. In de slotreeks kreeg vader Piet (John Kraaijkamp sr.) kennis aan een dame (Adèle Bloemendaal) en vertrok met haar naar Spanje. Eindelijk verliet hij het huis van zijn brave zoon Erik (Johnny Kraaijkamp jr.) en schoondochter (Martine Bijl) met wie hij jarenlang op voet van oorlog leefde. Maar die laatste reeks was zó'n succes dat de leiding besloot door te gaan. We pakten na de zomer de draad weer op, een half uur nadat Piet naar Spanje was vertrokken. Hij bleek al die tijd vast te hebben gezeten in de lift, waar hij ruzie kreeg met zijn geliefde.

,,Na zoveel seizoenen zijn de meeste tv-makers gewend om er van alles bij te verzinnen – nevenplots, uitjes, extra personages – maar wij hebben ons juist meer gericht op het uitgangspunt: inwonende vader Piet en schoondochter Kat zitten elkaar in de weg, en zoon Erik zit er tussenin'', aldus De Korte.

,,Doordat die explosieve driehoeksverhouding er zo ingeramd zit, kan ik me in mijn spelregie richten op de details, de nuances. Ik werk met de top van de Nederlandse comedy – vader en zoon Kraaijkamp en Martine Bijl – en daar heb ik alleen maar voordeel van. Ze denken erg mee over hoe het nóg grappiger kan, en dat houdt mij alert.''

Het zonnetje in huis, donderdag, RTL4, 20.30-21.00u.