`Graven bekladden niet mijn stijl'

Zelf bekladde hij eerder een joodse begraafplaats. Nu wordt het rechts-extremistische Stormfront van Olivier Oomen verdacht van het vernielen van graven in Oosterhout. De zoon van een advocaat over zijn motieven en zijn organisatie.

Vrouwen? ,,Gelijkwaardig.'' Homo's? ,,Niks tegen.'' Buitenlanders? ,,Dat ligt aan het ras, natuurlijk.'' Joden? ,,Op zich niet tegen.'' Later vraagt Olivier Oomen (24) beleefd permissie voor enige kanttekeningen bij de holocaust.

Op een terras aan het Haagse Plein drinken we limonade. Hij richtte een half jaar geleden Stormfront op, een rechts-extremistische groep die leden wint onder twintigers en wordt gesouffleerd door een oudere garde van de verboden partij CP'86. Een kaki camouflagebroek draagt hij, legerschoenen, een houthakkershemd. Zoon van een advocaat. Een vriendelijk gezicht met dons op zijn wangen en dons op zijn hoofd – normaal is hij skinhead, dus kaal, maar de tondeuse moet er na twee weken gevangenisstraf nog overheen.

Afgelopen maandag kwam Olivier Oomen toevallig net vrij. Zijn celstraf had hij nog tegoed wegens een geruchtmakende bekladding van een joodse begraafplaats in Den Haag, in november 1999. En afgelopen dinsdag haalde de naam van zijn Stormfront de media – wéér in verband met het bekladden van joodse graven. Want op de begraafplaats die het laatste weekend van april in Oosterhout werd ondergekalkt, stond tussen de hakenkruisen ook een runenteken: een ruit met twee haken. Dat is het logo van het Stormfront. Oomen trekt met een glimlach zijn hemd open en daar staat het, groot en wit op een zwart shirt. Premier Kok zei dat sprake leek van ,,systematisch georganiseerde'' vernielingen.

Oosterhout, dat was enkele dagen voordat hij de cel in ging. Oomen zegt ,,daar niks mee te maken''te hebben. Hij zou ,,nooit'' op grafstenen lopen kladden, ,,dat is niet mijn stijl.'' En zijn eigen actie in Den Haag dan? ,,Dat was op een huisje op die begraafplaats en ik heb geen hakenkruisen getekend, maar de tekst `Combat 18'.'' Wat dat is? ,,Een Engelse groep die aanslagen op buitenlanders pleegt.''

,,Het zou natuurlijk kúnnen'', zegt hij, ,,dat mijn leden in Oosterhout waren en me dat niet hebben verteld. Ik zou zeggen: domme actie.'' Niet omdat het de joodse gemeenschap zo verontrustte – vorige week was het bovendien opnieuw raak op graven in Zaltbommel. ,,Ik zou zeggen: dom dat je het runenteken hebt gebruikt, dat wijst naar ons. Maar verder mag ieder Stormfront-lid in zijn vrije tijd doen wat hij wil. Al worden ze lid van GroenLinks!''

Fuck the system. Olivier Oomen zegt het welbespraakter (,,Zie je, ik ben tegenstander van het systeem''), maar daar komt het weer op neer. Rebellie. Shockeren. En vooral: ,,Vrijheid van meningsuiting.'' Daarom laat hij zich interviewen. Stormfront wil ,,gewoon kunnen praten over het overschot aan criminele buitenlanders'' in Nederland. Maar op de foto wil hij niet.

Hij zit, psychisch afgekeurd voor werk maar volgens de rechter volledig toerekeningsvatbaar voor zijn daden, in de WAO. Een jaar voordat hij de mavo voortijdig verliet, op zijn vijftiende, waren de Centrumdemocraten (CD) nog goed vertegenwoordigd in gemeenteraden. ,,Ik hoorde ze dingen zeggen en daar was ik het helemaal mee eens.'' Zijn ouders vinden het vreselijk. ,,Zij proberen het uit mijn hoofd te praten.'' Lukt niet. ,,Ik ben al sinds mijn vijftiende rechts-extremist, ik lééf voor mijn idealen!''

Tja, zegt Oomen, hoe word je zo? Als scholier een informatiepakketje aangevraagd. Toen pamfletten gaan uitdelen, vond de CD niet radicaal genoeg meer, terwijl concurrent CP'86 in rap tempo feller werd. Hun telefoonnummer gebeld. Meteen Stewart Mordaunt, toen gemeenteraadslid voor CP'86 in Den Haag, aan de lijn gekregen. Lid geworden. Op zijn zeventiende: een vechtpartij met Marokkanen. Neergestoken. Met een klaplong in het ziekenhuis. Hij vertelt het als een wapenfeit.

Het contact met Stewart Mordaunt bleef ook na het verbod van CP'86 goed. Mordaunt sprak in april de eerste bijeenkomst van het Stormfront toe, ruim 90 man in een eetcafé in Papendrecht. Waarover? ,,Hoe we demonstraties, een ordedienst moeten opzetten. Nuttige dingen.'' Toen de zaal losbarstte in Sieg Heil, ontruimde de overrompelde uitbater van het eetcafé de zaal.

Na het verbod op CP '86 werd het de Nederlandse Volksunie (NVU). Maar dat werd ruzie. ,,Kusters, de voorzitter, royeerde iedereen. Geen drugs, zei hij, dus na één blowtje kon je vertrekken.'' Olivier Oomen vertrok, boos op Kusters. Net als Remi H.. Samen richtten ze in oktober het Stormfront op, genoemd naar een Amerikaanse website, verzamelplaats voor extreem-rechtse organisaties. ,,Wij willen alle rechtsradicalen in één front te verenigen. Je samen op de vijand richten, niet op elkaar.''

Stormfront Nederland is ,,bewust'' geen politieke organisatie, want die worden ,,toch maar verboden'', maar een actiegroep die de doorbraak van extreem-rechts ,,waar moet maken''. Hoe? Stormfront heeft vooralsnog één doel: zieltjes winnen. Iedereen mag erbij: neonazi, skinhead, oude garde. ,,Pamfletten uitdelen. Vooral bij voetbalwedstrijden en gabberhouse-feesten.'' Hij zegt nu ,,een paar honderd'' leden te hebben (zie kader).

Lidmaatschap verplicht tot weinig. Oomen werft veel jonge meelopers, die nauwelijks ervaring hebben met extreem-rechts. ,,Zij weten totaal niet waar ze over praten, ze weten niet eens wie Wim Kok is. Maar ze zijn goed als opvulling.''

Ofschoon de naam Stormfront inmiddels ook in verband wordt gebracht met de mishandeling van een gekleurde man in Nijmegen houdt Oomen vol dat het Stormfront ,,nóóit'' iets strafbaars zou doen. Zelfverzekerd: ,,Vanuit de cel kunnen we ons doel niet bereiken.'' Maar wat is dat doel nu eigenlijk? Olivier Oomen blijft vaag. Zegt ,,Ik leef voor mijn recht''. Of: ,,Verzet tegen het systeem, gewoon.'' Er is ook een pamflet verspreid in Lisserbroek, waar een asielzoekerscentrum is gepland. Stormfront biedt de inwoners aan te gaan ,,patrouilleren''. En aanslagen? Licht vermoeid: ,,Nee-hee. Níks strafbaars.''

Oomen geeft nog wat pamfletten mee. Het Stormfront wil als eerste verantwoordelijk zijn voor diverse grootschalige extreem-rechtse demonstraties, staat er. En: Ook zullen wij aktief opduiken rondom multi-culturele manifestaties en daar luid en duidelijk ook onze mening uiten.

    • Margriet Oostveen