`Gaddafi erkent Libische betrokkenheid bij aanslag'

De Libische leider Moammar Gaddafi heeft tegenover een Duitse topambtenaar toegegeven, dat zijn land betrokken was bij de aanslag op een Berlijnse discotheek in 1986. Dat meldt de Frankfurter Allgemeine Zeitung, die over een document beschikt van de Duitse ambassade in Washington aan het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn.

Bij de bomaanslag op discotheek La Belle, die vooral door Amerikaanse soldaten werd bezocht, werden twee Amerikanen en een Turkse vrouw gedood.

De Amerikaanse regering heeft steeds vermoed dat Libië achter de aanslag zit, maar dit is nooit bewezen. Nu zou Gaddafi twee maanden geleden de Libische betrokkenheid hebben toegegeven in een gesprek met Michael Steiner, buitenland adviseur van bondskanselier Gerhard Schröder. De advocaat van de slachtoffers wil Steiner nu als getuige horen in het La Belle-proces dat zich al jaren voortsleept.

In het document doet, volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung, de Duitse ambassadeur in Amerika verslag van een bezoek van kanselier Schröder aan Washington op 29 maart dit jaar en een vertrouwelijk gesprek waaraan ook de Amerikaanse president Bush, minister van Buitenlandse Zaken Powell en veiligheidsadviseur Rice deelnamen.

De Duitse regering ontkent dat Gaddafi tegenover Steiner zijn betrokkenheid bij de aanslag heeft toegegeven. Wel verklaarde regeringswoordvoerder Uwe-Karsten Heye gisteren, dat Steiner op 17 maart met Gaddafi heeft gesproken. ,,Daarbij ging het ook om kwesties als bestrijding van internationaal terrorisme. Gaddafi heeft in dit gesprek afstand genomen van het terrorisme'', aldus de verklaring. Over individuele gevallen van terrorisme is niet gesproken, zei Heye.

Ook de advocaat van de slachtoffers van de aanslag, Andreas Schulz, zegt over de documenten van Buitenlandse Zaken te beschikken. Er zou niet alleen de Libische betrokkenheid bij de aanslag op La Belle uit blijken, maar ook bij de aanslag op een PanAm-Boeing boven het Schotse Lockerbie in 1988, waarbij 270 mensen omkwamen.

Gaddafi wil al langer de verhoudingen met Berlijn verbeteren. Hij slaagde er vorig jaar in de Duitse gijzelaars op het Filippijnse eiland Jolo vrij te krijgen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer is toen nog naar Libië gereisd om Gaddafi voor zijn bemiddeling te bedanken. Momenteel overweegt Gaddafi een Duitse onderneming licenties voor olieboringen te verstrekken. Gaddafi werkt aan zijn imago om zijn land op de internationale oliemarkt weer een belangrijker rol te laten spelen.

Het grootste deel van de Libische olie wordt naar Europa geëxporteerd. Amerikaanse firma's mogen op grond van de Amerikaanse sancties tegen Libië geen zaken doen met het regime. Washington oefent al jaren druk uit op Libië zijn betrokkenheid bij internationaal terrorisme af te zweren.