Free Record Shop vergroot assortiment

Free Record Shop heeft zijn assortiment sterk uitgebreid om te voorzien in de grote vraag naar nieuwe gadgets. Behalve cd's verkoopt de winkelketen nu ook dvd's, mobiele telefoons, MP3-spelers en zakcomputers.

De winst van Free Record Shop daalde doordat consumenten steeds meer uitgeven aan dvd's en mobiele telefonie en steeds minder aan cd's. In maart waarschuwde het bedrijf al voor een lagere winst per aandeel.

Niet ten onrechte, zo bleek vanochtend bij de presentatie van de cijfers over de eerste helft (oktober tot en met maart) van het gebroken boekjaar. De omzet van de Free Record Shop is weliswaar met 10,6 procent gestegen naar 136,8 miljoen euro maar de winst per aandeel daalde met 20,5 procent van 1,47 euro naar 1,17 euro. De nettowinst daalde met 19,2 procent van 5,4 miljoen euro naar 4,4 miljoen euro.

Voor het totale boekjaar tot eind september 2001 verwacht het bestuur een omzet van 250 miljoen euro, een stijging van 8 procent ten opzichte van de omzet van 231 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Over de verwachte winstcijfers is het bedrijf minder positief. Het bestuur ,,onthoudt zich van een winstuitspraak'.

De oorzaak van de winstdaling moet volgens het bedrijf worden gezocht in een stijging van de personeelskosten en de huren. Free Record Shop heeft het afgelopen jaar 30 nieuwe winkels geopend en daarom moest ook het aantal medewerkers, worden uitgebreid. De huren van dure zogenoemde A1-lokaties zijn gestegen.

Volgens de brancheorganisatie NVPI is er sinds medio 1999 ,,een ongelofelijke terugval' te zien in de verkoop van singles. ,,Toen kwamen de cd-recordables op de markt en werd Napster populair.' President Hans Breukhoven is het daar niet mee eens. ,,De terugval is gekomen nadat de prijs van singles met een gulden was verhoogd.' Volgens hem wordt de concurrentie vooral bepaald door uitgaven aan mobiele telefoons, bioscoopbezoek, video, dvd's en computerspellen.

Met concurrent Mediamarkt, die cd's tegen stuntprijzen verkoopt, is het bedrijf ,,niet blij'. Toch gaat Free Record Shop niet mee in de prijsconcurrentie, aldus Breukhoven. Sinds de winstwaarschuwing is de koers van het aandeel met 25 procent gedaald. Vanochtend daalde de koers met 0,8 procent naar 11,80 euro.