Fini: wijzig top Italiaanse staatsomroep

Gianfranco Fini, de leider van de Nationale Alliantie, een van de partijen in Silvio Berlusconi's centrum-rechtse coalitie, heeft gepleit voor een snelle vervanging van de top van de Italiaanse staatsomroep Rai.

Fini, die mogelijk vice-premier wordt in de regering van Berlusconi, gaat er van uit dat de nieuwe regering al in juni een nieuwe leiding bij de Rai zal benoemen. Hij vindt de berichtgeving van de staatsomroep bevooroordeeld.

Aanleiding voor de kritiek op de Rai vormt een satirisch tv-programma tijdens de verkiezingscampagne waarin een interview werd uitgezonden met de auteur van een zeer kritisch boek over Berlusconi. Na dit programma besloot Berlusconi om in de rest van de campagne niet meer met de Rai samen te werken. Hij beschuldigde de centrumlinkse regering, van het inzetten van ,,militanten en activisten als programmamakers''. Francesco Rutelli, leider van de centrumlinkse coalitie, zei dat Berlusconi ,,van de Rai een kazerne wilde maken waar je niets slechts over hem mag zeggen''.

Fini vindt ook dat Berlusconi het eigen belangenconflict moet oplossen. Berlusconi is straks als premier de baas van de staatsomroep en hij is ook de eigenaar van de drie televisiezenders Mediaset, de commerciële concurrent van de Rai. Eerder beloofde Berlusconi in het begin van zijn premierschap een einde te zullen maken aan mogelijke belangenverstrengeling. In recente plannen is daar niets van terug te vinden.