Ericsson mist doel

Gezien het feit dat de koers van een aandeel, althans in theorie, bepaald wordt door de toekomstige cashflow (kasstroom), is het misschien niet zo'n gek idee om managers te belonen op basis van de cashflow-prestaties van een bedrijf. Moeten we het recente besluit van Ericsson dus toejuichen om de bonussen voor zijn directieleden voortaan uitsluitend hierop te baseren?

Waarschijnlijk niet. Verschillende bedrijfstakken hebben verschillende cashflow-karakteristieken. Beloning op basis van de cashflow kan van het grootste belang zijn bij bedrijven uit de `oude economie', met veel eigen vermogen. Maar snelgroeiende bedrijven die veel geleend geld moeten uitgeven, hebben vaak een negatieve cashflow. Ericsson zou normaal gesproken in de laatste categorie vallen. Nu de vraag naar telecomapparatuur ingezakt is en de industrie met overcapaciteit kampt, moet het voor Ericsson niet al te moeilijk zijn om een positieve cashflow te realiseren.

Daarnaast kan een beloning op basis van de cashflow de investeringsbeslissingen verstoren. Het kan geen kwaad om de cashflow van het werkkapitaal onder controle te houden. Maar het zou slecht voor de aandeelhouders zijn als de managers van Ericsson zich gedwongen zouden voelen om veelbelovende investeringsmogelijkheden te laten schieten omdat hun bonussen nu eenmaal afhangen van het in kas houden van zo veel mogelijk geld.

Een beter alternatief zou zijn om de bonussen voor het management te baseren op een combinatie van de cashflow en de aandelenkoers. Daar hadden sommige Amerikaanse high-techbedrijven, met name Cisco, hun voordeel mee kunnen doen. Tijdens de beurshausse gaven bedrijven miljoenen opties uit, die ze vervolgens weer terugkochten om de koers op te krikken en verwatering te voorkomen. De aandeelhouders van Cisco zou een betere dienst bewezen zijn als de managers van het bedrijf meer oog hadden gehad voor de cashflow-karakteristieken van de bedrijfstak en minder voor de koerswaardering op de korte termijn.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld

    • Joy Tadaki