Deelraad A'dam wil Swammerdam Instituut slopen

Stadsdeelraad Oud-West houdt vast aan het plan om het Jan Swammerdam Instituut aan de Constantijn Huygensstraat te slopen en te vervangen voor nieuwbouw. Dat heeft het dagelijks bestuur van de Stadsdeelraad gisteravond bekendgemaakt.

Het voorstel van de huidige huurder, kunstenaarsinitiatief SMART Project Space, om het pand te renoveren en te verbouwen tot een centrum voor moderne kunst, is daarmee afgewezen. Ook het Filmmuseum liet vorige maand weten geïnteresseerd te zijn in het Instituut als mogelijke nieuwe locatie. In de nieuwe versie van het bestemmingsplan is, naar aanleiding van een inspraakavond met de bewoners van Oud-West, wel een rol voor SMART weggelegd: SMART kan als huurder in de nieuwbouw terecht, en de financiële mogelijkheden in de vorm van een `broedplaatssubsidie' moeten worden `verkend', aldus de Stadsdeelraad. Directeur Thomas Peutz van SMART is teleurgesteld: ,,Voor ons is deelname aan de nieuwbouw waarschijnlijk te duur. Het centrale stadsbestuur stond vierkant achter onze plannen, maar dat staat hierin machteloos. Dit is symptomatisch voor de manier waarop dit soort besluiten in Amsterdam genomen worden.''