Davids ook bij tweede test positief

Bij Edgar Davids zijn bij de contra-expertise opnieuw sporen gevonden van het spierversterkende middel nandrolon. De concentratie nandrolon in het lichaam van de voetballer is echter aanzienlijk lager dan bij de eerste laboratoriumtest.

Dit heeft mr. Robert Geerlings, de raadsman van Davids, tegen het ANP gezegd. De Italiaanse voetbalbond zou de officiële uitslag later vandaag bekendmaken. De international van Juventus werd op 4 maart positief bevonden na een competitieduel met Udinese.

Volgens Geerlings zou de eerder genoemde concentratie nandrolon in de eerste test veel lager zijn dan de gemelde 8,6 nanogram per milliliter. Geerlings: ,,Ik heb begrepen dat het toen om 2,6 nanogram per milliliter ging, bij de contra-expertise was dat 2,7.'' Bij nandrolon, een lichaamseigen stof, is 2 nanogram per milliliter de uiterste grens.

Wat de gevolgen zijn voor Davids nu hij ook bij de contra-expertise positief is bevonden, is nog onduidelijk. De Portugees Couto werd in januari betrapt op nandrolongebruik en is inmiddels door de Italiaanse bond voorlopig geschorst. De disciplinaire commissie van de bond heeft voorgesteld om Couto voor zestien maanden te schorsen.

De veel lagere concentratie in de urine van Davids kan volgens Geerlings verstrekkende gevolgen hebben. In het verleden is de Zwitserse triatleet Olivier Bernard vrijgesproken nadat hij de nandrolongrens slechts licht was gepasseerd. Aanvankelijk schorste de internationale triatlonbond hem in november 1998 voor een jaar, maar in februari 1999 sprak het sporttribunaal in Lausanne hem vrij. De schorsing werd opgeheven omdat specialisten vonden dat het gehalte nandrolon in zijn urine niet onnatuurlijk hoog was.