Conflict Braathens met KLM

De Noorse luchtvaartmaatschappij Braathens is ontevreden over de samenwerking met KLM. De Noorse partner, waarin KLM een belang heeft van 30 procent, zinspeelt zelfs op een breuk met de KLM. Braathens zegt dat KLM de meeste voordelen heeft van de samenwerking en eist daarom een herziening van de voorwaarden waaronder beide maatschappijen in 1997 met elkaar in zee zijn gegaan.

KLM vervoert de door Braathens naar Schiphol aangevoerde passagiers verder via KLM/Northwest Airlines, dat daarvan het meeste profijt trekt. Een eventuele breuk met Braathens is een nieuwe tegenvaller voor KLM, dat vorig jaar ook al gedwongen werd de samenwerking te verbreken met de regionale luchtvaartmaatschappij Eurowings, nadat Lufthansa een aandeel van 25 procent in Eurowings had genomen.

Volgens een woordvoerder van KLM kan al binnen enkele dagen de beslissing vallen of de samenwerking met Braathens wordt verbroken of niet. KLM heeft nog tot 2003 een contract met Braathens, dat vorig jaar een winst boekte van 35 miljoen gulden op een omzet van 460 miljoen. In 1999 maakte Braathens nog verlies. Braathens maakte vorig jaar alleen winst door een aantal eenmalige baten.