Chávez ondertekent alliantie met Poetin

De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft gisteren in Moskou een ,,strategisch alliantie'' getekend met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. In de Venezolaanse hoofdstad Caracas verzekerde ondertussen presidentieel secretaris Diosdado Cabello dat Chávez ook streeft naar het versterken van de banden met Washington. Die banden zijn voor het merendeel gebaseerd op het feit dat Venezuela een van de hofleveranciers is van olie aan de VS.

Chávez, die afgelopen weekeinde vertrok voor een drie weken durende rondreis naar Rusland en Azië, wil met zijn alliantie met de Russen tegenwicht bieden aan de veronderstelde `wereldheerschappij' van de Amerikanen. In hun verklaring bevestigden Chávez en Poetin pogingen ,,om een nieuwe multipolaire en vreedzame wereld te bouwen, gebaseerd op het principe van non-interventie in interne aangelegenheden en soevereiniteit''.

Chávez heeft eerder de Amerikaanse autoriteiten geïrriteerd door vriendschappelijke relaties met de Cubaanse president Fidel Castro, zijn hartelijke ontvangst, onlangs, van de Chinese leider Jiang Zemin en contacten met de Iraakse president Saddam Hussein.

Ondertussen duren stakingen tegen Chávez' in ziekenhuizen, scholen en ministeries voort. Ook in de cruciale staal- en olieindustrie staken arbeiders voor hogere lonen. Chávez heeft de gemoederen verder verhit door zijn aankondiging dat hij bij terugkeer de staat van beleg zal uitroepen ,,om de corruptie te bestrijden''. Zijn regering heeft tot nu toe op de arbeidsonrust gereageerd met ontkenningen en dreigementen. Minister Miquelina van Binnenlandse Zaken gaf alleen toe dat er bij de staalindustrie gestaakt wordt.