Berlijn: gelijke rechten overname

Duitsland heeft gisteren opnieuw vergeefs steun bij andere listaten van de andere EU-lidstaten gezocht om de ontwerp-richtlijn voor overnames af te zwakken. De Europese Commissie wil met die richtlijn bedrijfsovernames binnen de EU vergemakkelijken om de concurrentiekracht van de Europese economie te vergroten. Zo zal het management voor beschermingsmaatregelen bij een vijandig overnamebod bijvoorbeeld de uitgifte van extra aandelen met stemrecht toestemming van de aandeelhouders moeten vragen.

De Duitse permanente vertegenwoordiger bij de EU vroeg gisteren in het diplomatieke overleg met de veertien andere lidstaten om enkele bepalingen uit de ontwerp-richtlijn te schrappen. De andere lidstaten namen de wens slechts voor kennisgeving aan. Al vorig jaar gingen de ministers van de vijftien lidstaten met de ontwerp-richtlijn akkoord, maar onlangs krabbelde de Duitse regering terug. Het Europees Parlement bracht op voorstel van enkele Duitse Europarlementariërs eind vorig jaar amendementen aan, die beschermingsconstructies toch weer mogelijk maken. Intussen loopt de zogenoemde `conciliatieprocedure' van Europese Commissie, Europese (minister)raad en Europarlement over een compromis. Deze procedure moet voor 7 juni zijn afgerond.

De Duitse minister van Financiën Hans Eichel (SPD) zei onlangs dat Duitsland desnoods een nationale regeling doorvoert als er in de Europese Unie geen eensgezindheid over een overname-richtlijn komt. Eichel heeft problemen met het huidige EU-voorstel omdat dit niet tot een gemeenschappelijke regeling leidt. In andere EU-landen hebben bedrijven meer mogelijkheden om ongewenste overnames tegen te houden dan in Duitsland. Daarom moeten er gelijke omstandigheden geschapen worden, meent de minister.

Ook onafhankelijke economen en bankiers in Duitsland kritiseren in toenemende mate de voorgestelde EU-richtlijn. ,,In het huidige voorstel benadeelt de EU-richtlijn Duitse NV's'', reageerde Norbert Reis van Credit Suisse First Boston in Duitsland. Hij wijst erop dat in verschillende EU-landen bedrijven volgens het vennootschapsrecht wel is toegestaan in geval van overnames barrières op te werpen. ,,Het is niet eerlijk als Duitse ondernemingen buitenlandse bedrijven niet kunnen overnemen, maar zelf een makkelijk te veroveren prooi zijn'', aldus Reis. Ook wetenschappers kritiseren de nadelige Duitse positie in het huidige EU-voorstel.