Wachten op rentebesluit VS legt handel stil

De mogelijke renteverlaging in de Verenigde Staten, waar vandaag over wordt vergadert door de Amerikaanse Federal Reserve, bepaalde vanochtend de sfeer op de Amsterdamse beurs. De AEX-index kwam nauwelijks van zijn plaats.

Kabelaar UPC maakte vanochtend de eerstekwartaalcijfers bekend. Het bedrijf verloor 556 miljoen euro. Vorig jaar was het verlies nog 467 miljoen euro. Gezien de koersschommelingen die het aandeel UPC soms in een week zonder cijfers laat zien, was de schade vanochtend nog beperkt: een koersverlies van bijna 4 procent op 6,80 euro.

Telecombedrijf Versatel boekte, na de verliezen van de afgelopen handelsdagen, een koerswinst. Het aandeel stond aan het eind van de ochtend op 5,25 euro, een winst van 2,2 procent. In de tmt-sector was weinig eensgezindheid te bespeuren. Getronics, ASM Lithography en KPNQwest zagen de koersen met respectievelijk 2,2 procent, 3,4 procent en 1,2 procent dalen. Uitgever Wolters Kluwer daarentegen boekte een koerswinst van bijna 3 procent. Het aandeel stond rond het middaguur op 32,09 euro.

Financiële aandelen vertoonden weinig koersbeweging. Alleen Aegon verloor 1,7 procent en zakte naar 34,30 euro. Fortis steeg met 0,3 procent naar 28,15 euro. ABN Amro won 0,2 procent op 21,72 euro. De koers van ING stond kort na de middag onveranderd op de openingskoers van 75,00 euro.

De AEX stond tegen de middag op 587,4 punten, een winst van 0,05 procent. Aan de Midkap-index steeg het aandeel van supermarktconcern Laurus met 3,1 procent naar 6,70 euro. Het bedrijf gaat met een gemoderniseerde Konmar-formule de strijd aan met concurrent Albert Heijn. De ambities wekken kennelijk vertrouwen.

In Tokio steeg de Nikkei-index met 1,3 procent naar 14.054 punten. De hernieuwde interesse voor blue chips als NTT DoCoMo en electronicabedrijf Hitachi. ,,Een natuurlijke reactie na de koerscorrectie van vorige week'', vertelde een portefeuillebeheerder aan persbureau Reuters. DoCoMo zag de koers met 4,4 procent stijgen. Het telecomconcern DoCoMo kondigde aan een obligatielening te plaatsen van 2,46 miljard gulden voor transacties van het bedrijf in de afgelopen maanden.

Het koersgemiddelde op de beurs van Zuid-Korea daalde met 0,5 procent. In Hongkong sloot de Hang-Sengindex met een verlies van 0,06 procent.

Op de New Yorkse beurzen viel vooral het beperkte handelsvolume op. Beleggers wachtten op de vergadering van het stelsel van centrale banken waarbij een mogelijk renteverlaging in het verschiet ligt. De financiële markt verwacht dat de rente met een half procentpunt zal worden verlaagd. De Nasdaq daalde met 1,21 procent naar 2.081,9 punten, de Dow Jones steeg met ruim een half procent naar 10.877,3 punten.

De FTSE-index in Londen was minder voorzichtig dan de overige Europese beurzen. Het koersgemiddelde steeg vanochtend met 2,5 procent naar 5.838,7 punten. Fondsen in de olie-, banken-, telecom- en farmaceutische sector zagen de koersen stijgen na een plotselinge duikvlucht kort voor het einde van het slot van maandag.

De CAC-index in Parijs steeg met 0,4 procent naar 5.508,1 punten. De DAX in Frankfurt daalde met 0,01 procent naar 6.064,2 punten.