Verzet tegen taxaties huis gering

Het aantal bezwaarschriften tegen de waardebepaling van de eigen woning ligt aanmerkelijk lager dan vier jaar geleden, de laatste keer dat de taxatie in Nederland plaatsvond.

Volgens voorlopige cijfers van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) betwist 5 tot 6 procent van de 8 miljoen belastingplichten de waardering van het eigen huis tegen 8 tot 9 procent bij de vorige taxatieronde. VNG spreekt van een ,,onverwachte meevaller''.

Het onverwachts lage aantal bezwaarschriften heeft ingenieursbureau Arcadis, vroeger Heidemij geheten, gedwongen tot een reorganisatie. Bij het dochterbedrijf dat de onroerendgoedtaxaties verzorgt moeten vijftig arbeidsplaatsen verdwijnen, zo maakte Arcadis vanochtend bekend. Het bureau rekende erop dat circa 15 procent van de eigenaren bezwaar zou maken. Volgens Arcadis ligt dat nu slechts op 3 tot 5 procent. Ondanks het lage aantal bezwaren zag Arcadis de winst over het eerste kwartaal met 11 procent stijgen tot 3,6 miljoen euro (7,9 miljoen gulden)

Woningeigenaren zijn volgens VNG tevreden over de taxatie. ,,Ze hielden al rekening met een forse stijging vanwege de sterk geklommen huizenprijzen'', verklaart een woordvoerder van de VNG. ,,Bovendien heeft er uitgebreide voorlichting plaatsgevonden waardoor eigenaren wisten waar ze aan toe waren.''

Sinds februari dit jaar ontvangen woningeigenaren de zogeheten WOZ-taxaties (Wet Onroerende Zaken). Binnen zes weken kunnen zij beroep aantekenen. De laatste taxatie, die in 1995 plaatsvond maar die in 1997 in de bus viel, leverden volgens de VNG tussen de 600.000 en 700.000 bezwaren op. Nu ligt dat aantal op ruim 400.000. Nog niet alle 504 gemeenten hebben de taxatie verstuurd.

De Vereniging Eigen Huis bevestigt de trend van minder bezwaarschriften. Volgens de belangenvereniging van woonconsumenten zien veel eigenaren ,,de redelijkheid'' van de waardering in. ,,Wij vermoeden dat de gemeenten zorgvuldig en transparant de waarden hebben bepaald, hoewel er natuurlijk altijd incidenten zijn.'' De WOZ-waarde, die eens in de vier jaar wordt bepaald, is gemiddeld 60 tot 70 procent gestegen ten opzichte van 1997.