Verlies Shellfonds

Door het slechte beursjaar heeft het Shell Pensioenfonds vorig jaar een negatief beleggingsresultaat geboekt van 3,7 procent. Het Shell-fonds is sterker afhankelijk van de aandelenmarkt dan veel andere pensioenfondsen, omdat 63 procent van het geld in aandelen zit. ABP behaalde vorig jaar een rendement van 3,2 procent positief.

Ondanks het negatieve rendement blijft het Shell-fonds geloven in aandelen, zo blijkt uit het vanochtend uitgekomen jaarverslag. Op de lange termijn leveren ze juist meer op dan onroerend goed of obligaties, zo blijkt uit de cijfers. Gemeten over de afgelopen vijf jaar bedraagt de jaarlijkse groei bij het Shell Pensioenfonds 15,4 procent. Het gemiddelde pensioenfonds zit op 12,3 procent per jaar. Enkele maanden geleden meldde het fonds dat het de beleggingen in onroerend goed gaat afbouwen.

Het slechte resultaat over 2000 levert geen problemen op bij de betaling van pensioenen. De uitkeringen kunnen worden betaald uit het directe rendement (dividend, huurinkomsten en rente).