`Verkiezing half-naakte miss strijdt met islam'

Missverkiezingen zijn in strijd met de islam omdat ,,vrouwen zich daarbij half naakt onderwerpen aan keuring door mannen'. Dat vindt althans de groot-mufti van Egypte, de hoogste islamitische rechtsgeleerde van het land, zo heeft het officiële Egyptische persbureau MENA gisteren bekendgemaakt. De groot-mufti, sjeik Nasser Farid, heeft een fatwa (islamitisch decreet) in die zin uitgegeven en een beroep gedaan op alle islamitische landen schoonheidswedstrijden te verbieden omdat deze ,,de waarden en sociale principes doden'.

Maar enkele islamitische landen – met name Egypte, Turkije en Maleisië – doen mee aan internationale missverkiezingen. Afgelopen april kozen de Egyptenaren hun vertegenwoordigsters bij de Miss Universe, Miss World en Miss International verkiezingen. Daarop volgden protesten in het Egyptische parlement, waar een moslim-fundamentalistische vertegenwoordiger de verkiezingen als een smet op het blazoen van alle Arabieren en moslims brandmerkte, en nu de fatwa. De groot-mufti, die door de staat wordt aangesteld en betaald, heeft aanzienlijke invloed binnen Egypte, dus de vraag is of Miss Egypte toekomst heeft. Het is wel zeker dat het principieel seculiere Turkije zich niets van zijn uitspraak zal aantrekken.

,,De islam is de godsdienst van de welvoeglijkheid en de zuiverheid, en de vrouwen moeten hun lichaam bedekken, afgezien van gezicht en handen', zei de groot-mufti. ,,Wedstrijden om schoonheidskoninginnen te kiezen zijn in strijd met de koranische wetten en verboden wegens de corruptie die eruit voortvloeit.'