`Twee contracten Nikos Machlas'

De Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) beschikt over aanwijzingen dat Ajax-spits Nikos Machlas een dubbel contract had, toen hij voor Vitesse speelde. Dat meldt het Algemeen Dagblad vandaag.

Naast een officieel contract zou de Griekse voetballer bij Vitesse een schaduwcontract hebben gehad, waarin betalingen werden geregeld aan een vennootschap op de Britse Maagdeneilanden. Machlas zou hiervan de eigenaar zijn. Mochten de delicten worden bewezen, dan riskeert de Griek behalve een naheffing van de belastingdienst een gevangenisstraf.

De FIOD doet geen mededelingen over de zaak zolang het onderzoek loopt en verwijst voor commentaar door naar het landelijk parket van het Openbaar Ministerie. OM-woordvoerder Wim de Bruin wil evenmin inhoudelijk op de zaak ingaan. ,,Het onderzoek wordt waarschijnlijk deze zomer afgerond. Dan zullen ook de tenlasteleggingen tegen de verdachten bekend worden'', aldus de Bruin.

Het FIOD-onderzoek naar het contract van Machlas is onderdeel van een vorig jaar begonnen, grootschaliger onderzoek naar mogelijke belastingfraude door Vitesse en oud-voorzitter Aalbers. Aalbers werd op 15 februari gearresteerd op verdenking van belastingfraude, valsheid in geschrifte en oplichting van Vitesse. Na twee weken werd hij vrijgelaten, doordat het OM eerst de afronding van het onderzoek wilde afwachten alvorens tot eventuele strafrechtelijke vervolging over te gaan.

Ajax nam Machlas in de zomer van 1999 voor 19 miljoen gulden over van Vitesse. ,,Wij zeggen hier helemaal niets op'', luidt de reactie van de Amsterdamse club over het vermeende schaduwcontract van de Griekse spits bij Vitesse.