`Stormfront bekladde graven'

De politie heeft aanwijzingen dat de extreem-rechtse groep Stormfront betrokken is geweest bij de bekladdingen van joodse graven, eind april in Oosterhout. Een politiewoordvoerder in Oosterhout bevestigt dit, maar wil er in het belang van het onderzoek geen verdere mededelingen over doen.

Woordvoerder W. Hart van de anti-fascistische onderzoeksgroep Kafka noemt als opvallendste aanwijzing een runenteken, dat tussen de hakenkruizen op de graven is geklad, in de vorm van een ruit met twee haken. ,,Die zie je alleen op pamfletten en op de website van Stormfront Nederland.'' Stormfront is een splintergroep die zich na een interne ruzie afsplitste van de extreem-rechtse Nederlandse Volks Unie. Aanleiding waren bekladdingen van een joods kerkhof en een oorlogsmonument in Den Haag en Scheveningen in 1999.

In april had de groep twee bijeenkomsten, in Papendrecht en in Den Haag. Stormfront heeft een jonge aanhang waaronder zich veel skinheads en extremisten uit de zogenoemde `gabberscene' bevinden. W. Hart van Kafka definieert de groep als ,,meer een openbare-ordeprobleem dan een vorm van georganiseerd rechts-extremisme'', die niet overschat moet worden. ,,Ze zijn gericht op symbolen en uiterlijk vertoon.''

Voorman O.O. van Stormfront ontkende vanmorgen iedere betrokkenheid bij de zaak-Oosterhout en spreekt van ,,roddels van de Nederlandse Volks Unie.''