Merrill maakt HSBC het hof

Het belangrijkste dat David Komansky, de topman van zakenbank Merrill Lynch, zei toen hem gevraagd werd naar de mogelijkheid van een samengaan met de Britse bank HSBC, was dat zo'n deal alleen maar een overname kon betekenen – van zijn bedrijf. Je hoeft geen Einstein te heten om te begrijpen waar hij naar toe wilde. HSBC zou een premie moeten betalen om Merrill te kunnen kopen. Komansky wilde niets weten van een fusie zonder premie.

Petje af voor Komansky als hij inderdaad zo'n deal voor elkaar krijgt. De koers van Merrill ligt momenteel dichtbij de recordhoogte. Als bovenop deze koerswaarde nog een flinke premie gelegd wordt, kan Komansky straks met opgeheven hoofd de deur uit. Maar zal HSBC wel op de avances ingaan? Het is niet moeilijk om in te zien hoe de verleiding zou kunnen slagen. Merrill zou met HSBC een eersteklas bedrijf van beursmakelaars en vermogensbeheerders opleveren. Beide ondernemingen hebben een geweldig internationaal netwerk. Samen vormen ze een wereldmacht die Citigroup naar de kroon kan steken. Dat klinkt aanlokkelijk. Toch zijn de bankiers die leiding geven aan HSBC bepaald geen watjes. Ze staan er niet om bekend dat ze het geld van de aandeelhouders te grabbel gooien. Nog afgezien van de prijs laten de twee bedrijfsculturen zich ook niet zo makkelijk integreren. Veel middenkaderpersoneel van de zakenbank verdient bijvoorbeeld meer dan Sir John Bond, de topman van HSBC. Wellicht zal Bond ooit voor deze deal te porren zijn. Maar het lijkt niet waarschijnlijk dat dat dit jaar al zal gebeuren. Niet met deze premie en voor deze prijs.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Hugo Dixon