Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Meerderheid voor coalitie Berlusconi

In zijn eerste toespraak na zijn royale verkiezingsoverwinning heeft de Italiaanse mediamagnaat Silvio Berlusconi gisteravond beloofd dat hij zo snel mogelijk een kabinet zal vormen. ,,Ik garandeer u dat ik minder zal praten en meer zal werken'', zei hij.

Berlusconi straalde de ondernemersgeest uit die hij in de politiek wil brengen. ,,Ik geloof dat u allemaal moe moet zijn van al die bijeenkomsten, al die toespraken, al die politiek, van de campagne van haat en verdeeldheid die we hebben moeten ondergaan'', zei hij in een thuis opgenomen toespraak die naar de media werd gestuurd. ,,Ik ben ervan overtuigd dat u allemaal de noodzaak voelt van een regering die regeert en van een premier die minder praat en meer doet, en beter.'' Op dat moment was duidelijk dat zijn centrumrechtse coalitie, door hem omgedoopt tot het Huis van de Vrijheden, zowel in de Kamer van Afgevaardigden als in de Senaat een absolute meerderheid heeft behaald. In de Senaat krijgt centrumrechts 177 zetels, tegen 125 voor centrumlinks. In de Kamer van Afgevaardigden is de zetelverdeling 368 tegen 242. Francesco Rutelli, lijsttrekker voor centrumlinks, erkende gisteren zijn nederlaag. Hij sprak van een ,,legitieme overwinning van het Huis van de Vrijheden''. Hij kondigde aan dat centrumlinks ,,open maar onverzettelijk'' oppositie zal voeren. De internationale reacties waren overwegend afwachtend.

Vervolg Berlusconi: pagina 5

Terughoudendheid kenmerkt reacties

Vervolg van pagina 1

Nu vannacht de volledige uitslag van de verkiezingen bekend werd, is duidelijk dat de meest omstreden bondgenoot van Berlusconi, de xenofobe partij Lega Nord, het slecht heeft gedaan. Een kwart van de Kamerzetels wordt verdeeld volgens evenredige vertegenwoordiging, maar om aanspraak te kunnen maken op een deel van deze 155 zetels moet een kiesdrempel van 4 procent worden gehaald.

De Lega Nord bleef steken op 3,9 procent. Partijleider Umberto Bossi zal hierover geïrriteerd zijn en ongetwijfeld pogingen gaan doen om zijn zichtbaarheid te vergroten. Maar voor Berlusconi, wiens kabinet in 1994 ten val werd gebracht door Bossi, is het een geruststelling dat hij in principe kan regeren zonder de Lega Nord.

De uitslag maakte verder duidelijk dat de centrum-linkse coalitie een goede kans had gehad om het kamp van Berlusconi te verslaan, als de partij Communistische Heroprichting niet haar eigen weg was gegaan en een electoraal akkoord had afgewezen.

Rutelli zei dat centrum-links onmiddellijk een oplossing zal eisen voor het belangenconflict van Berlusconi, die de drie commerciële tv-stations bezit en uitgebreide economische belangen heeft.

Berlusconi zei dat hij in recordtijd zijn ministersploeg zal bekendmaken, vrijwel direct nadat hij door president Ciampi zal zijn aangewezen tot formateur. De eerste zitting van het nieuwe parlement staat gepland op 30 mei.

De nieuwe oppositieleider In zijn toespraak reageerde Berlusconi indirect op de vraagtekens die er in andere landen bij hem worden gezet. ,,Wij zijn er trots op deel uit te maken van Europa en in president Ciampi de meest illustere vertolker van het Europeïsme van de Italianen te hebben'', zei Berlusconi. Hij onderstreepte ook de ,,speciale banden met de Verenigde Staten''.

Behalve de gebruikelijke felicitaties bij verkiezingsoverwinningen kenmerkten de meesste internationale reacties zich door terughoudendheid. Zo zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Hubert Védrine de politieke ontwikkelingen in Italië ,,waakzaam'' te zullen volgen. Frankrijk was met België begin vorig jaar een van de initiatiefnemers van diplomatieke sancties tegen Oostenrijk nadat de conservatieve Volkspartij een regeringscoalitie had gevormd met de omstreden rechts-populistische FPÖ van toenmalig partijleider Jörg Haider. De sancties werden vorig najaar ingetrokken.

De kwestie-Oostenrijk leidde binnen de Europese Unie tot nieuwe afspraken over het beoordelen van de binnenlandse politieke verhoudingen in de lidstaten. Deze zijn vastgelegd in het Verdrag van Nice en voorzien in een betrekkelijke zware procedure en beperkte mogelijkheden voor inmenging. Tegen die achtergrond zei premier Göran Persson van Zweden, dat momenteel EU-voorzitter is, gisteren dat hij geen signalen heeft gekregen om actie te ondernemen naar aanleiding van de uitslag van de Italiaanse verkiezingen.

onverschilligheid: pagina 7