`Medische marihuana verboden'

Het Amerikaanse Hooggerechtshof bepaalde gisteren dat het federale verbod op de handel in marihuana ook geldt voor het `medische gebruik' als pijnverzachter door ernstig zieke patiënten.

Amerikaanse kranten noemen het arrest, dat wordt gesteund door alle acht opperrechters, een tegenslag voor de beweging in de VS die streeft naar de medische toepassing van marihuana. Ook is de uitspraak een inperking van de werking van `eigen' wetten in negen deelstaten die die toepassing wel toelaten. Omdat federale wetten, wetten van de staten `overtroeven', bevestigt Hooggerechtshof met zijn uitspraak nog eens dat de verspreiding van marihuana in alle staten illegaal is.

Dat was al zo sinds het Amerikaanse Congres in 1970 besloot om marihuana toe te voegen aan de lijst van verboden verdovende middelen. Maar in 1996 stemden burgers in California bij referendum in met het toestaan van verkoop van marihuana in zogeheten `koperscollectieven' voor mensen die lijden aan kanker, aids of andere ernstige kwalen. Inmiddels zijn er volgens de Los Angeles Times alleen al in California 30.000 marihuanagebruiker op doktersrecept.

De krant wijst erop dat de federale autoriteiten de wet slechts met moeite zullen kunnen handhaven. Volgens voorstanders van `medische marihuana' zullen juryleden in California geen mensen veroordelen die ervan worden beschuldigd marihuana te geven aan ernstig zieken. Hetzelfde geldt voor Arizona, Alaska, Colorado, Hawaii, Maine, Nevada, Oregon en Washington waar inmiddels gelijksoortige wetten zijn aangenomen.

Naar verwachting zal wel een aantal `cannabis clubs' ten gevolge van de uitspraak kunnen worden gesloten. Maar de individuele teelt en het gebruik van marihuana zal nauwelijks door de uitspraak van het Hooggerechtshof worden beïnvloed, verwacht de Los Angeles Times.

De uitspraak van de opperrechters brengt een fundamenteel conflict aan het licht tussen de federale rechtshandhaving en die van de staten, aldus de krant, aangezien lokale en federale politiemensen anders zullen optreden tegen handel in medische marihuana.

Tegenstanders van het medische gebruik van marihuana in de VS stellen dat er voldoende legale alternatieven zijn, zoals een synthetische vorm van het actieve bestanddeel van de cannabisplant (THC). Het werkelijke doel van de `medische marihuana beweging' zou zijn de feitelijke legalisering van marihuana als recreatieve drug.

De Openbare Aanklager van California, Bill Lockyer, noemde het arrest ,,ongelukkig'' omdat ,,de verantwoordelijkheid voor het vaststellen van wat noodzakelijk is voor de openbare gezondheidszorg en openbare veiligheid traditioneel werd overgelaten aan de staten''.