LAMSVLEESKERRIE

Doe de yoghurt in een grote glazen of aardewerk kom. Pel de gember en knoflook en hak beide grof. Doe de stukjes gember en knoflook in een vijzel en stamp ze tot een gladde pasta. Schep er het chilipoeder en de geelwortel door en schep dit mengsel met de 4 eetlepels verse koriander door de yoghurt. Doe de blokjes lamsvlees in het yoghurtmengsel en schep ze er goed mee om. Dek de kom strak af met plasticfolie en laat 4 uur of tot een nacht in de koelkast marineren.

Verhit de olie in een ruime, zware pan op een matig vuur. Doe er de uien in en laat ze onder af en toe omscheppen goudgeel bakken. Schep er de kardemompeulen en kruidnagels door en laat alles nog circa 1 minuut bakken. Voeg het vlees met de marinade toe en schep alles goed om. Laat onder regelmatig omscheppen circa 5 minuten op een hoog vuur koken. Draai het vuur dan wat lager en laat het geheel onder af en toe omscheppen circa 15 minuten zachtjes koken. Schep er de blokjes tomaat door, draai het vuur weer hoog en breng weer aan de kook. Draai het vuur daarna weer laag en schep er het karwijzaad, het kerrieblad en zout naar smaak door. Giet er als het mengsel droog lijkt een kopje water of desgewenst bouillon bij. Het mengsel mag echter niet soepachtig zijn. Leg het deksel op de pan en laat onder af en toe omscheppen circa 1 uur sudderen, of tot het vlees botergaar is. Schep tijdens het koken regelmatig het naar boven drijvende vet af en gooi dat weg. Proef en breng de lamsvleeskerrie zo nodig verder op smaak met zout. Doe het gerecht over in een voorverwarmde dienschaal, strooi er gehakte verse koriander over en dien op met rijst, of met citroenrijst (recept volgt ).

    • Kim Maclean