Keuze voor Biennale van Venetië

Voor de hoofdtentoonstelling van de 49ste editie van de Biennale van Venetië heeft artistiek directeur Harald Szeemann de Nederlandse beeldend kunstenaars Fiona Tan, Atelier van Lieshout, Mark Manders, Rineke Dijkstra en Tiong Ang geselecteerd.

Szeemanns tentoonstelling heet Plateau of Humankind, en zal in totaal werk bevatten van 110 kunstenaars. Een overkoepelend thema is er niet; de titel is een verwijzing naar de beroemde internationale fototentoonstelling Family of Man uit 1955.

De kosten van de Nederlandse exposanten worden deels betaald door de Mondriaan Stichting, die Szeemann ook uitnodigde voor een oriënterend bezoek. Voorzitter Melle Daamen: ,,Szeemann is hier drie dagen geweest en heeft op verschillende ateliers rondgekeken. Sommige bezoeken waren zijn eigen idee, hij weet goed wat hier speelt. Wij deden ook suggesties. De vijf namen die overbleven zijn Szeemanns persoonlijke keuze.'' Daamen `kan zich niet herinneren' dat Nederland eerder met vijf kunstenaars op de hoofdtentoonstelling van de Biennale stond.

Nederland is dit jaar ook met twee eigen exposities op de Biennale vertegenwoordigd. Het door Rietveld ontworpen Nederlandse paviljoen in de Giardini, een park waarin 31 landen werk van geselecteerde kunstenaars presenteren, wordt gevuld door Liza May Post, die video- en fotowerken laat zien.

Daarnaast organiseert de Mondriaan Stichting in een 17e-eeuws palazzo Post Nature, een Nederlandse groepstentoonstelling met werk van 10 kunstenaars, onder wie Aernout Mik en Frank van der Salm.

Volgens Daamen is er sprake van een `Nederlands golfje' in de internationale kunstwereld: ,,Nederland is `in', zoals België dat een paar jaar geleden was. Het gaat om een generatie kunstenaars van tussen de 30 en de 40 jaar die nu allemaal tegelijk doorbreken. Het is goed dat we in Venetië breed vertegenwoordigd zijn.''