Joegoslavië mag zone bij Kosovo in

Vanaf volgende week mag het Joegoslavische leger weer de laatste nog gesloten sector van de gedemilitariseerde zone rond Kosovo in. De NAVO schafte gisteren de facto de gedemilitariseerde zone af.

De vijf kilometer brede zone werd ingesteld in juni 1999, na de Kosovo-oorlog. Sinds maart kregen de veiligheidstroepen van Belgrado weer toegang tot tachtig procent van de zone. Alleen de gevoelige sector B, bij de steden Bujanovac en Preševo, was nog gesloten voor de troepen van Belgrado.

Dit gebied wordt als uitvalsbasis gebruikt door het Albanese `Leger voor de Bevrijding van Preševo, Medvedja en Bujanovac' (UÇPMB), dat vecht voor de aansluiting van het gebied bij Kosovo. De activiteit van het UÇPMB is voor de NAVO een reden om de Joegoslavische strijdkrachten weer in de gedemilitariseerde zone toe te laten. Sector B wordt vanaf 24 mei in fasen opengesteld voor de troepen van Belgrado.

De afgelopen dagen is vlak bij deze sector heftig gevochten. Gisteren heroverden Joegoslavische soldaten het dorp Oraovica dat in het weekeinde door de UÇPMB-rebellen was veroverd. De rebellen hebben toegegeven dat zondag twee leden van het UÇPMB zijn gedood in de strijd. Gisteren vielen aan Joegoslavische kant drie gewonden bij gevechten op een bergtop nabij de stad Vranje, dertig kilometer noordelijker.

De NAVO maakte er gisteren geen geheim van moeite te hebben gehad met de beslissing. Een aantal lidstaten - Frankrijk voorop - oefende druk uit om de sector snel open te stellen voor de Joegoslavische troepen; andere landen, vooral Duitsland en de Verenigde Staten, bepleitten een voorzichtiger beleid. NAVO-chef Lord Robertson zei gisteren met de Servische regering te hebben afgesproken dat zij met speciale maatregelen gaat proberen het vertrouwen van de Albanese bevolking in de sector te winnen. Hij riep het UÇPMB op ,,actief mee te werken aan het vredesproces binnen een democratisch Servië'.

Een van de leiders van het UÇPMB, Ridvan Cazimi, zei vorige week dat als de NAVO de controle over sector B aan het Joegoslavische leger afstaat, ,,gewapende Albanezen zich zullen verdedigen, hetgeen het begin zal zijn van een oorlog'.