Imam biedt homo's zijn excuses aan

Het is ,,nooit de bedoeling geweest'' van imam K. el-Moumni om met zijn uitspraken over homoseksualiteit iemand te kwetsen. Mochten zijn woorden toch kwetsend zijn overgekomen, dan biedt hij zijn verontschuldigingen aan. Dit staat in een gezamelijke verklaring van een commissie van dertien moskeeën, waaronder de An-Nasr-moskee van el-Mouni in Rotterdam, en drie landelijke moskeeorganisaties. De commissie stelt dat el-Mouni nooit de bedoeling heeft gehad om ,,wie dan ook te kwetsen, discrimineren of tot haatgevoelens jegens homo's op te roepen''.

De moskeeorganisaties willen op korte termijn contact opnemen met premier Kok en minister Van Boxtel (Minderheden) om in een gesprek de zaak op te helderen. Zij stellen dat de imam in een interview met Nova slechts wilde uitleggen hoe de islam over homoseksualiteit denkt en benadrukte ,,niet verkeerd begrepen'' te willen worden. Deze woorden gingen in de montage verloren.

Het COC, oud-scheidsrechter John Blankenstein en het Humanistisch Verbond zijn niet tevreden met de verontschuldigingen van de imam. ,,Hij heeft zo veel mensen gekwetst dat hij niet moet denken dat met zijn excuses de kous af is'', aldus COC-bestuurslid H. Jacobsen. Blankenstein noemt de excuses tegenover het ANP ,,magertjes'' en vindt dat de imam zijn woorden ronduit moet terugnemen. Het openbaar ministerie in Rotterdam ziet vooralsnog geen reden het onderzoek naar mogelijke strafrechtelijke vervolging te staken.