HET ZONNETJE IN HUIS (2/4)

,,Wij streven ernaar dat Het zonnetje in huis nooit meer een happy end heeft', zegt comedy-schrijver Ger Appeldoorn (links op de foto). Samen met Harm Edens (rechts) schrijft hij de RTL-comedyserie. De teksten van de eerste afleveringen waren nog van het Britse duo Cooke en Mortimer, en bewerkt door Martine Bijl, maar na twee seizoenen namen de Nedelandse schrijvers het over.

Appeldoorn: ,,In de laatste aflevering van het seizoen gebeurt meestal iets groots en feestelijks, maar wij besloten dit seizoen het feest – de barvrouw van Piets stamkroeg gaat trouwen – in de op één na laatste aflevering te stoppen. De dertiende, en slotaflevering, die op 31 mei wordt uitgezonden, speelt op de de dag erna. Er gebeurt in feite niets. Alleen krijgt Erik, die altijd alles inslikt, opeens zó genoeg van het bemiddelen tussen zijn ruziënde vrouw Kat en zijn vader Piet, dat hij kwaad wegloopt.

,,We laten de personages bijna nooit iets aardigs tegen elkaar zeggen. Heel erg is de aflevering waarin Piet besluit juist wel eens aardig te doen tegen Kat. Hij prijst haar echter zó de hemel in, dat ze zijn lofzang afbreekt met een intens gemeend: `Ach man, rot toch op'. Ze zijn ongelooflijk bot tegen elkaar, maar doordat de acteurs dat zo subtiel spelen, denk je als kijker niet snel: `o wat bot'. Verder wordt Het zonnetje gespeeld door wat oudere, geliefde acteurs, en ligt het tempo niet hoog. Daardoor heeft de serie ondanks de harde teksten een gemoedelijke uitstraling.

,,Geloofwaardigheid en herkenbaarheid staan voorop. De kijker moet wel doorkrijgen dat het heel erg is wat daar gebeurt. We proberen steeds meer `onderlijn' te schrijven: de spelers zeggen iets, maar denken iets heel anders. Het gaat natuurlijk om de manier waarop de acteurs onze teksten spelen. Vader en zoon Kraaijkamp en Martine Bijl zijn zeer goede en ervaren comedy-spelers. Op onze kracht alleen was die serie er niet gekomen.'

Het zonnetje in huis, RTL4, donderdag, 20.30-21.00u.

    • Wilfred Takken