`Frisia misleidt klanten'

Kredietverlener Frisia, eigendom van voorzitter Dirk Scheringa van voetbalclub AZ, is door Justitie in Haarlem gedagvaard voor het plaatsen van misleidende advertenties.

De Economische Controle Dienst (ECD) heeft vorig jaar tegen diverse dochterbedrijven van Dirk Scheringa Beheer, zoals Frisia, Roona Geldleningen en financieringskantoor Moonen, proces verbaal opgemaakt over die advertenties. Justitie heeft alleen Frisia gedagvaard.

Door de misleidende advertenties zijn klanten niet volledig op de hoogte van de risico's wanneer zij een geldlening afsluiten. Kantoren vermeldden bijvoorbeeld niet de maximale looptijd van 72 maanden, of melden bijvoorbeeld `een rente vanaf' een bepaald percentage. Beide formuleringen zijn verboden volgens de ECD.

Het is volgens een woordvoerster van de ECD onwaarschijnlijk dat een dergelijke zaak tot een zitting zal komen. Bedrijven accepteren volgens haar vrijwel altijd de schikking van 2.500 gulden die door Justitie wordt aangeboden. De maximale straf bij veroordeling zou 25.000 gulden boete en 6 maanden gevangenisstraf zijn.