Eindhoven samen met 3 gemeenten

Eindhoven wordt samengevoegd met de buurgemeenten Son en Breugel, Nuenen en Waalre. Ook gaan delen van Eersel, Oirschot, Best, Geldrop en Mierlo naar Eindhoven dat daarmee groeit tot een stad met ruim een kwart miljoen inwoners.

Dat staat in het gisteren gepresenteerde voorstel van minister De Vries (Binnenlandse Zaken) voor de gemeentelijke herindeling in de stadsregio Eindhoven-Helmond. Volgens dat voorstel groeit ook Helmond. Dat krijgt delen van Someren, Asten en Mierlo. Mierlo en Geldrop worden samengevoegd.

De herindeling is volgens De Vries nodig om de grootstedelijke problemen van Eindhoven en Helmond ,,duurzaam op te lossen''. Beide steden willen ruimte voor woningbouw en bedrijven. Ook moeten infrastructurele problemen worden opgelost.

Vorig jaar strandde een herindelingsvoorstel van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant in Provinciale Staten. De Staten kozen, in plaats van herindeling, voor gemeentelijke samenwerking. Volgens De Vries lost dat niet alle problemen op. Daarom neemt hij nu zelf het initiatief. In een reactie zeggen GS dat ,,te betreuren''.

Tot september kunnen alle betrokkenen hun mening geven over het voorstel. Daarna komt er een wetsvoorstel en beslissen de Tweede en de Eerste Kamer. De Vries verwacht dat de herindeling 1 januari 2004 van kracht kan worden.

De gemeenten die bij Eindhoven komen hebben al aangekondigd zich te verzetten. Mierlo is niet blij met de samenvoeging met Geldrop. Veldhoven blijft buiten de herindeling. Voor Eindhoven, dat vrijwel even groot wordt als Utrecht (256.000 inwoners), gaat de herindeling niet ver genoeg. Burgemeester R. Welschen en loco-burgemeester M. Jonkers-Goedhart van Helmond kondigden gisteren aan dat, na twaalf jaar praten, nu toch maar gekozen moet worden voor deze beperkte herindeling. ,,Ik ben gematigd positief. Dat zal ook mijn advies aan de gemeenteraad zijn'', aldus Welschen. De problemen in de regio zijn volgens Welschen en Jonkers te groot om nog langer te dralen.

Welschen maakte gisteren bekend dat hij na de herindeling niet terugkeert als burgemeester. Hij wil stoppen wegens zijn leeftijd. Bovendien moet een uitgebreid Eindhoven met een nieuwe burgemeester kunnen beginnen. Voorzitter J. van Elderen van de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging is verheugd dat er meer bestuurlijke slagkracht komt om onder meer de lange files rond Eindhoven op te lossen. ,,Dat gerommel van overheden zal me verder een zorg zijn'', aldus Van Elderen.