Eigen cd-label North Sea Jazz

Het North Sea Jazz Festival lanceert dit jaar in samenwerking met Universal/Verve een eigen cd-label. Het is de bedoeling dat het nieuwe North Sea Jazz Records in de toekomst live-opnames van het festival gaat uitbrengen en een podium biedt aan nieuwe artiesten. Dat kondigde festivaldirecteur Theo van den Hoek gisteren aan bij de programmapresentatie van het festival dat op 13, 14 en 15 juli wordt gehouden in Den Haag.

De zesentwintigste editie van het grootste jazzfestival ter wereld kent een aantal vernieuwingen. Zo is aan de programmering het onderdeel `Artist in Residence' toegevoegd. Hierbij wordt een artiest – dit jaar is dat toetsenist George Duke – in de gelegenheid gesteld iedere festivaldag in een andere setting op te treden. Ook nieuw is de compositieopdracht die dit jaar wordt ingevuld door de Nederlandse klarinettist Maarten Ornstein. Tenslotte worden er vanaf dit jaar geen drie Bird Awards meer uitgereikt, maar slechts een. De winnaar wordt bepaald middels een publieke stemming op internet.

Met vijftien podia, 220 optredens en workshops door 160 groepen is de omvang van het festival dit jaar weer groter dan vorig jaar. Onder de optredende artiesten bevinden zich onder andere Isaac Hayes, Herbie Hancock, Dianne Reeves, Buena Vista Social Club, John McLaughlin, Ray Brown, Ahmad Jamal en Ron Carter. Chick Corea en Bobby McFerrin treden voor het eerst sinds 1990 weer samen op en de legendarisch fusionband Brecker Brothers verzorgt een ongebruikelijk akoestisch optreden. Speciale programma's zijn gewijd aan Scandinavische jazz, vrouwelijke componisten en een tribuutavond voor blueslegende Robert Johnson.

    • Edo Dijksterhuis