DorpsPower mordicus tegen Eindhoven

Minister De Vries (Binnenlandse Zaken) wil de Brabantse gemeente Son en Breugel bij Eindhoven voegen. De dorpelingen verzetten zich fel. ,,DorpsPower zal Den Haag op zijn grondvesten doen schudden.''

Eindhoven? Andries Veldkamp (74) is niet gecharmeerd van ,,die grote stad''. De gepensioneerde econoom werkte er, maar hij koos ervoor in het naburige Son en Breugel te gaan wonen. Hij was niet de enige: bijna de helft van de inwoners van Son en Breugel is (vaak welgestelde) import. Veldkamp: ,,We kwamen hier om het dorpse karakter en de rust naar toe. En dat willen we graag zo houden.''

Maar of dat lukt, is sterk de vraag. Als het aan minister De Vries ligt, wordt Son en Breugel in januari 2004 bij Eindhoven gevoegd. De bewindsman meldde het nieuws gisteren in Den Haag, waar hij de herindelingsplannen voor Zuidoost-Brabant bekendmaakte. Veldkamp zag het betoog van De Vries live in de met geelblauwe vlaggen en ballonnen versierde hal in het gemeentehuis van zijn woonplaats, op een groot scherm, dat B en W ,,vanwege het grote belang van de zaak'' hadden laten plaatsen. Zo'n 150 mopperende dorpelingen en ambtenaren waren van de partij, van wie een aantal in T-shirts met daarop de tekst: DorpsPower, Son en Breugel, Zelfstandig Staan We Sterk.

Het vorig jaar opgerichte DorpsPower, een krachtenbundeling van gemeentebestuur en burgers, is de paraplu waaronder de laatste tijd vele acties zijn gevoerd voor behoud van de autonomie van het Brabantse plaatsje, waar waarnemend burgemeester Joep Baartmans-Van den Boogaart (PvdA) de scepter zwaait. Zo trokken vorig jaar nog vijfhonderd inwoners per fiets naar Den Bosch, om bij het provinciehuis te protesteren tegen de dreigende `overname' door Eindhoven.

Wethouder Johan Oldenbroek (Bestuurlijke Organisatie), namens Son en Breugel aanwezig bij de presentatie van de minister, kondigde gisteren teleurgesteld maar ook strijdlustig aan dat ,,Son en Breugel zich schrap zal zetten''. De Vries passeert volgens hem Provinciale Staten van Noord-Brabant, die zich in 2000 sterk maakte voor verregaande regionale samenwerking en tégen herindeling. De Statenleden bezweken toen onder meer voor door de bewoners verstuurde ansichtkaarten met daarop een ondergaande zon: ,,Laat de zon niet ondergaan in Son'', stond erbij vermeld. Oldenbroek: ,,Nu moeten we DorpsPower loslaten op de Tweede en Eerste Kamer. We zullen het kabinet een poepje laten ruiken.'' Gemeentesecretaris Ad van Etten: ,,DorpsPower zal Den Haag op zijn grondvesten doen schudden.''

Econoom in ruste Veldkamp is een van de eerste leden van het comité Annexatie Nee, dat begin jaren negentig werd opgericht toen Son en Breugel ,,de bui-Eindhoven al zag hangen''. Het comité verzamelde handtekeningen van tegenstanders. ,,Zeventig procent van de volwassenen in ons dorp tekende spontaan'', weet Veldkamp nog. ,,Niemand begrijpt waarom we bij Eindhoven worden gevoegd. Minister De Vries en Eindhoven roepen iets van: `wonen en werken doe je in die ene, zelfde stad'. Het lijkt het vroegere Oostblok wel. Het zijn de bekende ideeën van de rooien. De Vries is er zo een, burgemeester Welschen van Eindhoven eveneens. Welschen wil Son en Breughel hebben om meer inwoners te krijgen, zodat hij kan aanschuiven bij de grote vier Nederlandse steden.''

De beweegredenen om Son en Breugel bij Eindhoven te voegen deugen ,,voor geen ene rotmoer'', zegt Veldkamp, die bijval krijgt van Oldenbroek. De wethouder is ,,verbaasd'' over de drie ,,nonargumenten'' van minister De Vries: Son en Breugel (bijna 15.000 inwoners) zou te klein zijn om toekomstige taken ,,op niveau'' uit te oefenen, het plaatselijke industrieterrein Ekkersrijt is zo belangrijk dat het onder regie van Eindhoven moet vallen en na 2005 heeft Son en Breugel in het noorden (Sonniuswijk) ruimte voor woningbouw.

Oldenbroek: ,,De vereiste schaalgrootte is een zwak argument. Laat de minister maar eens vertellen welke taken wij niet zouden kunnen uitvoeren. Ekkersrijt? Dat is áf dankzij een uitstekende samenwerking tussen Eindhoven en Son en Breugel. Op dat industrieterrein worden geen nieuwe zaken ontwikkeld. Er is dus geen behoefte meer aan regie, wel aan beheer en dat is nu al in goede handen. En de woningbouw? Het provinciebestuur heeft zijn plannen voor de ruimtelijke ontwikkeling klaar. Daar staat niets in over bouwen in de Sonniuswijk of in andere delen van Son en Breugel. Misschien moet minister De Vries die plannen eens opvragen.''

Senior Andries Veldkamp zegt dat Son en Breugel ,,absoluut geen ruimte'' heeft voor de 500 huizen – pessimisten in het dorp spreken zelfs van 1.500 woningen – die Eindhoven in Son en Breugel wil bouwen. ,,Tenzij ze het Dommeldal daarvoor gaan gebruiken. Ik moet er niet aan denken dat ze in dat prachtige gebied, karakteristiek voor deze regio, huizen neerzetten. Maar je weet het nooit met Eindhoven.''

    • Guido de Vries