`COT niet betrokken bij beleid'

Het Crisis Onderzoeks Team (COT) van de Leidse hoogleraar U. Rosenthal is niet betrokken geweest bij de voorbereiding van het beleid van Landbouw bij de bestrijding van mond- en klauwzeer, dat het nu gaat evalueren. Dat schrijft minister Brinkhorst (Landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer. Eerdere MKZ-oefeningen onder begeleiding van het COT,in 1997 en 1998, hebben wel geleid tot aanbevelingen van het COT, maar dat rekent Brinkhorst niet tot de `beleidsvoorbereiding'. Het ministerie kreeg ook adviezen over draaiboeken voor crisisbestrijding, maar die gingen volgens de minister niet over ,,specifieke crisisdraaiboeken, zoals het draaiboek MKZ.''

Brinkhorst heeft gisteren het slachten van varkens en kalveren rond Kootwijkerbroek weer toegestaan. De ruimingen in het gebied rond de MKZ-boerderij in Kootwijkerbroek zijn dit weekeinde afgerond. Brinkhorst wil geen opkoopregeling voor schapen en geiten openstellen zoals de commissie-Wensing had geadviseerd.