Commissie: straf Couto 16 maanden

De Portugese voetballer Fernando Couto hangt wegens gebruik van nandrolon een schorsing van zestien maanden boven het hoofd. Deze sanctie heeft de disciplinaire commissie van de Serie A voorgesteld aan de Italiaanse voetbalbond.

Bij de verdediger van Lazio Roma werden op 28 januari van dit kalenderjaar sporen van het spierversterkende middel nandrolon aangetroffen. Couto werd twee weken geleden al voorlopig geschorst door de Italiaanse voetbalbond. Dat gebeurde toen hij ook bij de contra-expertise positief bleek.

De dopingaffaire Couto is vergelijkbaar met de dopingaffaire van de Nederlandse voetballer Edgar Davids, die in dienst van de Italiaanse club Juventus op het gebruik van nandrolon werd betrapt. Naar verwachting wordt vanmiddag de uitslag van de contra-expertise van het urineonderoek bekend gemaakt. Zowel Couto als Davids ontkent bewust nandrolon te hebben gebruikt. Hetzelfde geldt voor de Nederlander Frank de Boer van de Spaanse club FC Barcelona.

Lazio Roma dreigt de Italiaanse voetbalbond met een forse schadeclaim als Couto inderdaad wordt geschorst. De club heeft vorige maand een rapport gepubliceerd waarin de onschuld van de Portugees zou moeten blijken. Een haaranalyse zou aantonen dat Couto geen nandrolon heeft geslikt.

De Nederlandse bondscoach Louis van Gaal heeft gisteren zijn verbazing uitgesproken over het feit dat hij nog geen reactie heeft ontvangen van Davids. Nadat in de urine van de vice-aanvoerder van Oranje een te hoog nandrolongehalte was geconstateerd, heeft Van Gaal hem tevergeefs geprobeerd te bellen om zijn steun toe te zeggen. ,,Het houdt een keer op'', aldus de bondscoach.

Aanvoerder Frank de Boer van het Nederlands elftal lichtte Van Gaal zelf in, toen ook hij bij een dopingcontrole positief werd bevonden. De bondscoach wil niet dieper op de affaires ingaan, zolang een onafhankelijk onderzoek naar de door de KNVB verstrekte voedingssupplementen niet is afgerond.

Frank de Boer heeft gisteren een bliksembezoek gebracht aan Groningen in verband met de nandrolon-zaak. De voetballer was op bezoek bij het bedrijf Xendo Laboratories dat onderzoekt waar de hoge concentraties nandrolon vandaan komen die bij de speler van Barcelona zijn aangetroffen. Het Groningse bedrijf test medicijnen voor de farmaceutische industrie.