Brits 3i biedt half miljard op Malmberg

De Britse participatiemaatschappij 3i biedt bijna een half miljard gulden voor de educatieve uitgeverijen van VNU. De veiling van VNU-tijdschriften als Libelle en Margriet loopt nog.

Andere bieders op de educatieve VNU-uitgeverijen (Malmberg in Nederland en Van In in België) waren het Brits-Nederlandse Reed Elsevier en de Nederlandse concerns Veen/Bosch & Keuning en PCM. Zij zijn niet meer in gesprek met VNU omdat hun bod beduidend lager lag.

VNU verkoopt de educatieve divisie om de overname van het Amerikaanse onderzoeksbureau AC Nielsen voor 5,7 miljard gulden te financieren. Daarmee wordt het concern een `leverancier van onmisbare (marketing)-informatie' aan bedrijven. Ook de grotere divisie publiekstijdschriften staat te koop. VNU domineert de Nederlandse tijdschriftenmarkt met titels als Libelle, Margriet en Nieuwe Revu en internetuitgever Ilse Media. Daarnaast heeft VNU sterke posities in België en Oost-Europa. De divisie tijdschriften, die ook in delen te koop is, zal naar schatting zo'n 3,5 miljard gulden moeten opleveren.

VNU kondigde bij het begin van de veiling aan dat het op zoek ging naar een `goed huis' voor zijn divisies. Ook een participatiemaatschappij als 3i past volgens VNU in die definitie. ,,Het is niet de eerste de beste'', zegt de woordvoerder. ,,3i is de grootste venture capitalist van Europa met belangen in drieduizend ondernemingen. Voor ons was belangrijk dat ze bereid waren om te investeren in de business.''

Voor 3i – Investors in industry – vertegenwoordigt de overname de grootste transactie in Nederland. De Britse investeerder opende twee jaar geleden een vestiging in Nederland en heeft sindsdien onder meer familiebedrijf De Boer Tenten verworven. De investeerders richten zich op transacties tussen de 50 miljoen en 250 miljoen euro.

De overwinning van 3i in de veiling komt als een verrassing. Verwacht was dat of Veen/Bosch & Keuning, dat gesteund werd door participatiemaatschappij CVC Capital Partners, of uitgever Reed Elsevier, dat kon rekenen op de meeste sypmpathie van het Malmberg-management, de veiling zou winnen. Dergelijke branchegenoten kunnen gewoonlijk hoger bieden dan een financiële koper omdat ze synergievoordelen kunnen behalen.

CVC staat bekend als een agressieve investeerder. De durfkapitalist is gewend meer risico's te nemen dan 3i. CVC durft grotere transacties aan en gebruikt vooral leningen om de overnames te betalen. Het gevaar voor faillissementen is groter als er minder eigen geld bij de financiering wordt gebruikt. Het Britse 3i betaalt bij acquisities meestal de helft uit eigen middelen en de helft met leningen.