Bladeren

BusinessWeek

Wie het laatst lacht lacht het best. Maar het blijft onzeker of die vrolijkheid is weggelegd voor de discipelen van de nieuwe economie of voor de sceptici van de oude. BusinessWeek predikt al jaar en dag het geloof in de waskracht van de nieuwe economie. Het blad is er ook nu weer als de kippen bij om de zuiverheid van de leer te handhaven, ook al moet het daarvoor slecht nieuws goed praten.

Gelukkig heeft het Fed-baas Alan Greenspan bij de hand om het belang te ontkennen van het feit dat de productiviteit het eerste kwartaal daalde, voor het eerst sinds zes jaar. Greenspan gelooft volgens het blad dat de daling incidenteel is en dat de productiviteitsgroei door technologische ontwikkelingen op langere termijn op peil zal blijven. Om alle twijfel weg te nemen wijst BusinessWeek er ook nog eens op dat ook de sterke productiviteitsgroei in de jaren zestig extreem grillig verliep.

Börse on Line

Bill Gates staat met gevouwen handen afgebeeld in Börse on Line. De hogepriester van de informatica-kerk heeft goede redenen om Mammon te danken. Want volgens het blad is de computersector bezig om op te krabbelen. Immers, de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq steeg bijna tien procent, enkel omdat computerbouwer Michael Dell had meegedeeld dat hij zijn vaak verlaagde prognoses voor het eerste kwartaal metterdaad zal realiseren. De wonderen zijn de wereld nog niet uit, in ieder geval niet in de wondere wereld van de nieuwe economie.

Dat wil overigens niet zeggen, waarschuwt het blad, dat de PC-markt het wonder van de jaren tachtig en negentig zal herhalen. Volgens het marktonderzoeksbureau Dataquest is de wereldmarkt voor pc's het eerste kwartaal van dit jaar slechts 2,8 procent gegroeid. De Amerikaanse markt kromp zelfs 9,5 procent. Daarmee is de pc-sector even cyclisch geworden als elke andere.

Red Herring

Dat betekent dat winstmakers van het eerste uur als Yahoo en AOL plaats moeten maken voor nieuwkomers als Multicity.com, Xdegrees, en Netrana. Volgens Red Herring is de tijd voorbij dat providers als Yahoo, AOL of MSN de gebruikers alleen hun eigen diensten aanbieden. Het Internet is voor veel gebruikers bepaald niet het open netwerk dat hun altijd beloofd is. Ondernemingen als Multicity.com stellen gebruikers in staat om zonder tussenkomst van providers te werken. Het zal wel even duren voordat het bedrijf de 27 miljoen abonnees van AOL dat besef heeft bijgebracht, maar het is natuurlijk geen toeval dat de oprichter van Multicity, Alain Hanash, zijn bedrijf al verschillende keren heeft kunnen verkopen.

Wirtschaftswoche

Oude modellen werken ook in nieuwe omstandigheden. Wirtschaftswoche voorspelt op gezag van de Amerikaanse arbeidsonderzoeker Thomas Malone de terugkeer van de gilden. De lopendebandwerkers van weleer zijn gekwalificeerde medewerkers geworden die diensten verlenen en die steeds vaker en liever zelfstandig worden. Op gezag van Malone stelt het blad dat zelfstandigen al 25 procent van de Amerikaanse economie vormen. In Duitsland is het aantal zelfstandigen sinds 1991 gegroeid van drie tot 3,6 miljoen personen. Het aantal beoefenaren van vrije beroepen steeg in dezelfde periode van 500.000 tot 700.000. De keerzijde van die medaille is dat zelfstandigen veel meer risico's lopen en meer onzekerheid hebben. Daarom groeien de oude en nieuwe beroepsverenigingen uit tot sociale verbanden die veel weg hebben van de middeleeuwse gilden.

The Economist

Geloven of niet geloven. Dat is de vraag in de discussie over de nieuwe economie. Scepsis ligt The Economist beter dan devotie. Maar volgens het blad is het nog te vroeg om het overlijdensbericht van de nieuwe economie te schrijven, hoewel er genoeg symptomen van een dodelijke ziekte zijn.

Bovenaan de lijst met verwachtingen die niet uitkomen prijkt het idee dat nieuwe economie de traditionele economische cyclus zou elimineren. De huidige neergang bewijst het tegendeel. Ook het idee dat IT excessieve voorraadvorming zou voorkomen blijkt onjuist, ondanks de zware investeringen in hard- en software. De overtuiging dat IT-uitgaven recessiebestendig zijn, ontpopt zich als een mythe. Want nu de winsten dalen blijken de bedrijven gemakkelijk de aanschaf van pc's en het upgraden van software te kunnen uitstellen. Het idiootste geloofsartikel was natuurlijk het idee dat de oude methoden van aandeelwaardering hadden afgedaan, en dat winst maken er niet zo toe deed. Daling van koersen met negentig tot honderd procent laten zien dat het tegendeel beter in de markt ligt.

Met andere woorden: er is geen nieuwe economie ontstaan door high tech, maar IT kan wel het functioneren van de oude economie verbeteren. En als dat een bescheiden productiviteitsgroei van bijvoorbeeld een procent oplevert dan klinkt dat niet opwindend, maar het stelt de staat wel in staat om ons pensioen te betalen. Aldus het evangelie van The Economist.

    • Herman Frijlink