Actiedreiging bij HEMA over loon

De 10.000 werknemers van de warenhuisketen HEMA dreigen met acties. Gisteravond is het bod van moederbedrijf Vendex KBB, Nederlands grootste winkelbedrijf, voor een nieuwe HEMA-CAO door de werknemers verworpen. Ze vonden het bod van 6,75 procent loonsverhoging in twee jaar te laag.

De vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond hebben Vendex KBB vanochtend een ultimatum gesteld tot donderdagavond. Behalve een loonsverhoging van 8 procent in twee jaar hebben de bonden in hun ultimatum aanvullende eisen gesteld. Zij gaan niet akkoord met de door Vendex KBB beoogde verlaging van 5 procent van de jeugdlonen en ook niet met de voorgestelde verkorting van de periodieken. De jeugdlonen bij de HEMA zijn nu hoger dan bij de concurrenten.

Verder willen de werknemers dat de eis om op feestdagen te werken, komt te vervallen, evenals het onderzoek naar de doorgroeimogelijkheden voor verkopers. De bonden vrezen dat het onderzoek zal leiden tot minder promotiekansen voor de werknemers in de filialen. Tot slot eisen de werknemers een hogere vergoeding voor kinderopvang.

De HEMA zet in de onderhandelingen fors in op de loonkosten. Voor nieuwe werknemers vervalt de kerstgratificatie van 4 procent. Zij krijgen voortaan een eindejaarsuitkering van 0 tot 2 procent, afhankelijk van het bedrijfresultaat. De bonden zijn daarmee akkoord gegaan, ,,omdat HEMA nu meer betaalt dan Blokker en een aantal modezaken'', zegt bestuurder Karin Dekkers van FNV Bondgenoten. ,,Maar het gaat beter met het bedrijf dan drie jaar geleden, dus is het niet acceptabel dat de HEMA nóg meer beknibbelt op de arbeidsvoorwaarden.''

Gaat Vendex KBB niet in op het ultimatum, dan zijn vanaf donderdagavond in bakkerijen en distributiecentra ,,stakingen en werkonderbrekingen niet uit te sluiten'', aldus Dekkers van FNV Bondgenoten.