WK-limieten buiten bereik van zwemmers

De Nederlandse zwembond dreigt in juli slechts een kleine delegatie te kunnen afvaardigen naar de wereldkampioenschappen in Japan. Bij de Akropolis Meet in Athene wist geen van de leden van de nationale ploeg te voldoen aan de gestelde WK-limiet of vormbehoud te tonen. Pieter van den Hoogenband, Joris Keizer, Klaas Erik Zwering en Wilma van Rijn zijn tot dusverre de enigen die verzekerd zijn van WK-deelname.

De leden van de nationale ploeg gokken op de laatste mogelijkheid bij de NK, begin volgende maand in Eindhoven. Bondscoach Stefaan Obreno moest zich tevreden stellen met tien overwinningen, waaronder die van Van den Hoogenband (100 en 200 vrij), Mark Veens (50 vrij), Ewout Holst (50 vlinder) en Thijs van Valkengoed (200 school).

,,Ik had gehoopt dat in ieder geval een aantal zwemmers een WK-ticket zou afdwingen'', zei Obreno. ,,Maar de meesten zijn volop in training of hebben in zo'n jaar na de Spelen moeite zich op te laden. Dit WK is eigenlijk slecht gepland. Nu komt er voor velen een rustperiode aan. Bij de NK kan dat gelukkig nog voldoende opleveren.''

Verheugd was de Belg daarentegen over het optreden van Thijs van Valkengoed en Hinkelien Schreuder. De 18-jarige Van Valkengoed scherpte op de 100 meter school zijn eigen Nederlands record jeugd aan tot 1.04,01. De één jaar jongere Schreuder zette goede tijden neer op de rugslag. Op de 50 rug bleef ze vrijdag met 29,80 viertiende verwijderd van de WK-richttijd. ,,Met de toekomst zit het wel goed'', constateerde Obreno tevreden.

Het jeugdige tweetal richt zich nog niet op de WK. Van Valkengoed zwemt dit jaar nog het EJK, de Europese titelstrijd voor junioren. Obreno: ,,Voor Schreuder zou het goed zijn voor haar ervaring om mee te gaan naar Japan, maar als ze zich niet kwalificeert, komt haar tijd nog wel.''

Van de `Sydney'-gangers kwam Madelon Baans het dichtst in de buurt van een limiet. De zwemster van PSV overwoog na de Olympische Spelen te stoppen, maar besloot door te gaan toen de commerciële ploeg van trainer Jacco Verhaeren bijna een feit was. Baans werd echter gepasseerd, maar versloeg in Athene op de 50 school onder anderen de olympisch kampioene, Agnes Kovacs.

Op de dubbele afstand moest Baans de Hongaarse voor zich dulden, maar met 1.10,66 kwam ze dicht bij haar persoonlijke record van 1.10,38.