`We zijn een team gebleven'

Zichtbaar opgelucht constateerde Feyenoord-aanvoerder Kees van Wonderen gisteren dat zijn ploeg geen beter moment had kunnen uitkiezen om af te rekenen met de misère in de Kuip. ,,Voor het eerst sinds 1987 hebben we Ajax in een competitiewedstrijd in eigen huis verslagen'', zei de 32-jarige Van Wonderen. ,,Ondanks alle tegenslagen zijn we een team gebleven, waardoor we de tweede plaats nu vast in handen hebben.'' Volgende week kan Feyenoord tegen FC Utrecht deelname aan de Champions League veilig stellen.

Na het derde doelpunt voor Feyenoord (2-3) liet Van Wonderen zijn coach Van Marwijk uitdrukkelijk meedelen in de vreugde, want de libero had zich vorige week verontrust afgevraagd of ,,de trainer geen gekke dingen zou gaan doen''. Zo aangeslagen reageerde Van Marwijk op het echec tegen Fortuna Sittard dat Van Wonderen vreesde voor een vroegtijdig vertrek van de trainer.

,,Bert heeft vervolgens gevraagd of de spelers het nog in hem zagen zitten'', vertelde Van Wonderen. ,,Maar wij wisten allemaal dat de schuld voor de slechte resultaten na de winterstop niet bij de trainer lag. De blessuregolf in de selectie, de paspoortaffaire rond Leonardo en het conflict over de premies in de Champions League hebben ons parten gespeeld.''

De steun vanuit de spelersgroep en de verzekering van het bestuur dat hij ongeacht het resultaat tegen Ajax in de Arena ook volgend seizoen als coach van Feyenoord actief zou zijn, hadden Van Marwijk goed gedaan. ,,En verder was het zaak mijn emoties niet te duidelijk te laten zien, want daar prikken spelers snel doorheen'', zei Van Marwijk.

,,Ik begrijp dat ik voor de buitenwacht tegen Ajax mijn belangrijkste examen moest afleggen, maar zo heb ik dat niet ervaren'', verklaarde de Limburgse hoofdtrainer van de Rotterdamse club. ,,Ik merkte namelijk hoe eensgezind de selectie was. Zelfs bij een 2-1 achterstand raakte de ploeg niet in paniek, al had de schade groter kunnen zijn. Maar tijdens de rust proefde ik de onverzettelijkheid bij mijn spelers'', aldus de opgeluchte trainer.