Violist Top nu al professioneel

Half april won violist Tjeerd Top (1978) het 18de Nationaal Vioolconcours `Oskar Back' met zijn indrukwekkende uitvoering van het Tweede vioolconcert van Bartók. Dat leverde hem een studiebeurs ter waarde van 30.000 gulden op, en drie optredens met het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Hans Vonk. Daar presenteerde hij zich het afgelopen weekeinde in subtiele uitvoeringen van de beide Vioolromances van Beethoven. Meteen al bij de solo-inzet van de Vioolromance in G, op. 40 werd duidelijk dat Top een professionele violist is met een vloeiende stokvoering, een vlekkeloze intonatie en een uitzonderlijk mooie en sensitieve toonvorming.

Net als zijn vioolleraar Alexander Kerr, concert-meester van het Koninklijk Concertgebouworkest, houdt Top van een gepolijste instrumentale perfectie, heldere fraseringen en lange, zangerige melodielijnen. In muzikaal opzicht laat Top geen enkele noot aan het toeval over. Hij beheerste Beethovens Vioolromances zó door en door, dat hij ze ongetwijfeld ook van achter naar voren uit het hoofd had kunnen spelen.

Klonk de Vioolromance in G vooral nobel en ingetogen, tijdens de lyrische interpretatie van Beethovens Vioolromance in F kwam de logischerwijze nog erg `op safe' spelende Top al een beetje meer los van de materie. Zijn gevoelig en warm vibrerende toon werd persoonlijker en intenser, en zo af en toe permitteerde Top zich zelfs kleine maar geraffineerde vrijheden in zijn melodieuze benadering van de partituur. Ook al klonk het contrast tussen lyrische en dramatische passages nog te schuchter, Top speelde de Vioolromance in F met ouderwetse elegantie en een verfijnde muzikale zwier.

Hans Vonk en het toegewijd begeleidende Nederlands Kamerorkest stelden zich bescheiden maar waar nodig stimulerend op, en zo kreeg Top precies de speelruimte die hij nodig had om zichzelf te kunnen profileren. Wint de oerdegelijke instrumentalist het op dit moment nog van de avontuurlijke en bevlogen musicus, in de nabije toekomst zal Top zich zeker kunnen ontwikkelen tot een violist van internationale allure.

Concert: Nederlands Kamerorkest o.l.v. Hans Vonk, m.m.v. Tjeerd Top (viool). Gehoord: 12/5 Concertgebouw Amsterdam.

    • Wenneke Savenije