`Tsjetsjenen dreigen te worden uitgeroeid'

De Helsinki-groep voor de verdediging van de mensenrechten heeft de Russische president Vladimir Poetin gisteren gevraagd ,,de totale uitroeiing'' van de Tsjetsjenen te voorkomen door te onderhandelen met het Tsjetsjeense verzet. In de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny kwam het gisteren tot een demonstratie tegen de oorlog.

De Helsinki-groep, in Moskou bijeen ter gelegenheid van zijn 25ste verjaardag, schreef Poetin dat ,,de voortzetting van het conflict in Tsjetsjenië kan leiden tot de totale uitroeiing van de burgerbevolking van Tsjetsjenië en tot een toename van geweld en criminaliteit in Rusland''. Volgens de mensenrechtenorganisatie kan alleen politiek overleg met de regering van president Maschadov de oorlog beëindigen, hetgeen naar haar mening ,,urgente onderhandelingen zonder voorwaarden vooraf'' nodig maakt. De Russische regering erkent het bewind van Maschadov niet.

In de grotendeels verwoeste hoofdstad Grozny gingen gisteren tweehonderd mensen de straat op om een eind aan de strijd en de terugtrekking van de Russische troepen te eisen. Ze droegen spandoeken mee met teksten als ,,Vermoord onze kinderen niet'' en ,,De oorlog is een tragedie voor zowel Russische als Tsjetsjeense moeders''. De politie greep niet in, hoewel demonstraties in Grozny zijn verboden.

Elders in Tsjetsjenië kwamen gisteren zes Russische soldaten om het leven door mijnontploffingen of hinderlagen van het Tsjetsjeense verzet. Elke dag sneuvelen tussen vijf en vijftien Russen in Tsjetsjenië. De Russische artillerie bestookte gisteren vermoedelijke bases van het verzet in Vedeno en Nozjaj-Joert in het oosten en in Itoem-Kale in de buurt van de grens met Georgië. In Grozny en bij Vedeno werden mensen verdachte rebellen opgepakt. Doorgaans verdwijnen zulke verdachten in kampen waar ze ernstig worden mishandeld en soms vermoord. Hoeveel slachtoffers in de `Tweede Tsjetsjeense Oorlog'' sinds het begin, in oktober 1999, zijn gevallen, is zelfs bij benadering niet bekend.