TE KOOP

Te koop

Bloeddruk

Braun PrecisionSensor, polsbloeddrukmeter voor het thuis opnemen van de bloeddruk. Vanaf ƒ189,-. Verkrijgbaar bij apothekers en drogisterijen.

Volgens fabrikant Braun heeft wereldwijd één op de vijf volwassenen te maken met een te hoge bloeddruk en is daarom het tijdig herkennen van een hoge bloeddruk belangrijk. Het grote verschil tussen een reguliere `manchet' bloeddrukmeter, die om de bovenarm wordt geslagen, zijn de afmetingen en het bijbehorende gebruiksgemak. De polsdrukmeters is kleiner maar heeft wel een nadeel: Voor een nauwkeurige meting moet de pols precies op hart hoogte worden gebracht. Is dat niet het geval dan is de meting onnauwkeurig.

De Braun PrecisionSensor geeft precies aan naar welke hoogte de meter moet worden gebracht en begint pas te meten wanneer de pols op dezelfde hoogte als het hart is. ,,Mensen moeten niet vergeten dat een hoge bloeddruk geen ziekte is. Het is slechts een kwaal die uiteindelijk vervelende consequenties kan krijgen'' zegt A. Timmermans van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

,,Voor een betrouwbare meting heb je twee zaken nodig. Ten eerste een betrouwbare meter. In dit geval weet ik dat niet omdat ik het apparaat niet ken, maar dat zal wel. En ten tweede heb je iemand nodig die de getallen kan interpreteren, zoals een arts. Verder zegt een eenmalig meting helemaal niets.''

Timmermans benadrukt dan ook dat mensen niet met het apparaat moeten gaan thuisdokteren maar in overleg met een arts moeten blijven. ,,Het thuismeten kan wel heel erg helpen bij het zogenoemde `witte jassen effect'. Mensen krijgen bij het zien van een doktor toch vaak stress en daardoor is de bloeddruk wat hoger. Een dergelijk apparaat kan daar natuurlijk goed bij helpen.''

Spelmobiel

De SnakeBITE. Joystick voor de meeste mobiele telefoons van Nokia. Vanaf 15 mei in de winkel voor ƒ29,95. Meer informatie: Opti Mount tel: (0315) 657 020.

De mobiele telefoon is al lang niet meer in gebruik voor bellen alleen. De nieuwere modellen zijn allemaal uitgerust met spelletjes. Het grote probleem voor de fanatieke spelers is echter de bediening. Zo moet de speler voor het spelletje Snake, wat niet veel meer is dan een `slang' die steeds langer wordt naarmate deze meer eet, vier dicht op elkaar zittende toetsen bedienen.

Met de SnakeBITE wordt de telefoon omgetoverd tot een kleine spelcomputer. De joystick is speciaal gemaakt voor het spelletje Snake en Snake2 dat standaard in de nieuwe Nokia telefoons zit. Het spelen van dat spelletje wordt door de joystick aanzienlijk eenvoudiger. Volgens importeur Opti Mount is het dingetje uitermate populair in Finland en werden binnen een maand meer dan 50.000 exemplaren verkocht.

Rolstoel naar keuze

De Edge, een rolstoel op maat van Europe Mobilities die via internet kan worden besteld. Prijs is afhankelijk van aanpassingen en voorkeuren. Meer informatie: www.wheelsoffortune.nl

,,Het grote verschil met een normale rolstoel is dat wij een goede tussenpassing garanderen. De meeste stoelen zijn samengesteld uit standaard onderdelen. Wij zijn nu in staat om toch een stoel op maat te maken'', zegt G. Pomp, directeur van Europe Mobilities.

Klanten kunnen op internet een pasformulier invullen waarna een proefmodel van de Edge wordt gebouwd. Ook is het mogelijk om zelf een kleur te kiezen. Vervolgens wordt de pasvorm samen met een dealer bekeken en desgewenst aangepast. ,,De reden dat wij toch altijd een dealer in schakelen is omdat het bij dit soort producten deskundigheid simpelweg nodig is'', zegt Pomp.

Wanneer de gebruiker tevreden is, gaat de rolstoel terug naar de fabriek waar deze wordt afgebouwd.

    • Cor-Peter Pasma