Samaranch blij met Dalai Lama

Juan Antonio Samaranch heeft uitspraken van de Dalai Lama ten gunste van de olympische kandidatuur van Peking in 2008 voorzichtig positief ontvangen. ,,Kennelijk wil hij geen isolatie van het land. Dat is een goed teken'', zei de scheidende voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité dit weekeinde.

De Dalai Lama, spiritueel leider van het door China bezette Tibet, deed zijn uitspraken eerder in Salt Lake City. Dat is de stad in de Verenigde Staten waar volgend voorjaar de Olympische Winterspelen plaatsvinden. Samaranch: ,,De Dalai Lama weet dat een organiserend land zich aan de wereld opent. In 1988 hebben we dat ook in Zuid-Korea gezien.''

Op 13 juli beslist het IOC-congres in Moskou welke stad de Olympische Spelen van 2008 krijgt. Behalve Peking hebben ook Parijs, Toronto, Osaka en Istanbul zich kandidaat gesteld voor de organisatie.

Vorige maand nog riepen Amerikaanse politici het IOC op de Spelen van 2008 niet in Peking te houden omdat China zich nog altijd weinig gelegen laat liggen aan de mensenrechten. In een breed gedragen resolutie spraken onder meer 41 leden van het Huis van Afgevaardigden hun verontrusting uit over de vervolging van minderheden in de Volksrupliek.