Ryanair geeft tickets weg

Ryanair, de succesvolle budget-luchtvaartmaatschappij, gaat gratis passagiers vervoeren. Volgens directeur Michael O'Leary, kunnen hotelboekingen en autohuur, betaal-tv aan boord, winkelen en online gokken genoeg inkomsten opleveren om het ticket weg te geven.Binnen drie jaar vliegt tien procent van de Ryanair-passagiers buiten piektijden gratis, zei O'Leary tegen The Sunday Times.

Passagiers geven nu gemiddeld vier pond (bijna vijftien gulden) per vlucht aan `extra's' uit. Met de introductie van satelliet-tv zou dat nog een pond meer worden. Van dat geld zou Ryanair een miljoen tickets kunnen weggeven. De Ierse maatschappij experimenteerde vorig jaar al met het gratis aanbieden van stoelen op sommige vluchten. Een enkeltje Dublin-Cardiff (Wales) kost vanaf één pond.

O'Leary vergelijkt zijn strategie met die van een bioscoop, die vijf pond voor een beker cola en een zak popcorn vraagt. ,,Dat zijn geen verplichte uitgaven, maar iedereen doet eraan mee, omdat het deel uitmaakt van de ervaring.'' Ryanair is de grootste van de kleine Europese maatschappijen en zei begin dit jaar in de top-10 terecht te zijn gekomen dankzij snelle groei van het aantal passagiers tot 1,9 miljoen in het laatste kwartaal van 2000. Die trend zou Ryanair in passagiersaantallen meteen achter British Airways, Lufthansa en Air France plaatsen. In die periode steeg de omzet met eenderde tot 115 miljoen pond en de winst tot 21.3 miljoen pond.